Hoeveel verdient een bediende in Brussel?

Naam: Els Heyde

Leeftijd: 44

Diploma’s: Graduaat Secretariaat Moderne Talen aan het Provinciaal Instituut voor Hoger Onderwijs Gent

Burgerlijke staat: Samenwonend

Functie: Assistente binnen het actiedomein ‘Gezondheid’ bij de Koning Boudewijnstichting in Brussel, werkt 80%

Bruto maandsalaris: 2.470 euro 

Extralegale voordelen: Hospitalisatieverzekering, pensioenplan, maaltijdcheques, treinabonnement en fietsvergoeding

Opslag het voorbije jaar?: “Ja, bij mijn laatste evaluatie.” 

Sparen: “We doen aan pensioensparen en zetten elke maand 150 euro opzij.”

Beleggen: “Neen”

“Ik ondersteun verschillende projecten binnen ons actiedomein. Een leuke, afwisselende job in een boeiende omgeving. Ik kom uit de wereld van de sales, maar ik haal nu meer voldoening uit mijn werk. Hoewel ik maar een kleine schakel in een lange ketting ben, heb ik het gevoel dat ik voor andere mensen een verschil kan maken. En ik ben tevreden met mijn loonpakket: helemaal niet slecht voor een 4/5de baan.”

Rekening bij supermarkt: 800 euro per maand

“Mijn man en ik hebben alleen gemeenschappelijke rekeningen. De afbetaling van onze verbouwingen knabbelt aan ons budget, maar dat is niet de grootste kost. Met twee tieners in huis geven we nog het meeste uit aan de boodschappen. We houden van lekker eten, koken het liefste met verse en lekkere ingrediënten. Ik doe mijn inkopen in Delhaize. Daar ik hou me niet bezig met prijzen vergelijken: ik neem waar ik zin in heb. Toch kom ik elke week buiten met een rekening van 200 euro.”

“Ik lees graag en koop veel boeken. Dat loopt snel op, ik geef er zo’n 100 euro per maand aan uit. Eigenlijk zou ik wat vaker naar de bibliotheek moeten, maar ik heb niet de discipline om alles op tijd terug te brengen. En dan moet ik de boetes er bij nemen.”

Tweedehands Volvo: 11.000 euro

“We hebben een andere auto gekocht: 11.000 euro voor een tweedehands Volvo. Niet goedkoop maar met je gezin veilig en comfortabel kunnen rijden, is geen overbodige luxe. Dus kozen we voor een degelijke wagen die nog jaren mee kan.”

Tekst: Nathalie Van Laecke / Foto: Isabel Pousset