Hoeveel verdient een Brusselse taxichauffeur?

Tussen de 500 en de 800 Brusselse taxichauffeurs zijn vandaag in staking. Ze protesteren tegen het beleid van Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V). De chauffeurs vinden onder andere dat er te weinig taxistandplaatsen zijn en eisen het recht om overal de busbanen te mogen gebruiken.

Pierre Steenberghen, de secretaris-generaal van de Nationale Groepering van Taxiondernemingen, roept niet op om te staken, maar liet aan de krant l'Avenir wel weten dat een indexatie van de tarieven dringend nodig is om de rentabiliteit van de sector te blijven garanderen. Die indexatie ligt voor de Brusselse taxi's in handen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Tarieven

Op dit moment betaal je in een Brusselse taxi 1,66 euro per kilometer, of 2,70 euro per kilometer buiten de 19 Brusselse gemeenten. Je betaalt ook 2,40 euro instapgeld, 30 euro per uur als de auto minder dan 19 km/uur rijdt (of stilstaat), en 2 euro extra voor nachttarief.

Maar hoeveel houdt een chauffeur er aan over?

31 euro salaris voor 100 euro omzet

De salarissen van taxichauffeurs worden berekend op basis van hun omzet. Brusselse chauffeurs krijgen daarvan 36%, vermenigvuldigd met een coëfficiënt van 0,8607.

Voor 100 euro omzet krijgt een Brusselse taxichauffeur dus 36 euro x 0,8607 = 30,99 euro.

Minimumloon

Sinds 1 december 2012 bedraagt het minimumloon in België 1.559,38 euro bruto per maand.

Als een taxichauffeur dit bedrag niet haalt met zijn maandelijkse ritjes, moet het verschil dus bijgepast worden door de werkgever.

Er bestaat ook een anciënniteitspremie, waarbij werknemers met een lange staat van dienst meer kunnen verdienen. Dit bedraagt tot 2,5% meer loon na 20 jaar anciënniteit in hetzelfde bedrijf.

Een chauffeur mag ook overuren doen. Hij moet minstens vijf uur en maximaal elf uur per dag aan het werk zijn voor zijn werkgever. Die duurtijd mag één keer per week oplopen tot twaalf uur per dag, net zoals op 24 en 31 december. Deze extra uren worden vergoed als overloon.

Bron: taxi-info.be