Hoeveel verdient designer Fabiaan Van Severen?

Naam: Fabiaan Van Severen
Leeftijd: 52 jaar
Beroep: Ontwerper van designmeubelen
Burgerlijke staat: Gescheiden en vader van twee kinderen
Maandsalaris: Gemiddeld 1.650 euro netto, maar kan sterk wisselen
Extralegale voordelen: De in te brengen kosten
Sparen: Pensioensparen en verder wat er elke maand overschiet

Hij is 52 en ontwerper van designmeubelen. Fabiaan Van Severen verspreidt zijn creaties onder andere via Delta Light, Indera en Auping. Hoeveel verdient hij daarmee?

Extra's dankzij lezingen

"Ik werk als zelfstandige en heb dus een heel variabel inkomen. Ik verdien zo'n 950 euro door les te geven en keer mezelf 700 euro per maand uit via mijn BVBA. Maar daar kunnen nog extra's bovenop komen zoals lezingen. Veel loon hou ik niet over omdat ik alles meteen weer investeer in mijn projecten. Gelukkig heb ik toch wat financiële zekerheid door mijn eigendommen: een huis en een ruime winkel in Gent. Mijn eigen productielijn bouw ik nu wat af, zodat ik wat meer kan verdelen via merken als Delta Light, Indera en Auping."

11.000 euro voor een zeilboot

"Ik ben dol op zeilen, dat geeft me een ongelooflijk gevoel van vrijheid. Het is ook meteen mijn grootste uitgavenpost. Ik kocht een prachtige zeilboot van 40 jaar oud, een van de eerste modellen in polyester, voor 11.000 euro. Niet duur voor zo'n boot, al heb ik er minstens zoveel voor betaald om hem helemaal in orde te zetten. Ook de ligplaats in Nieuwpoort is een vaste kost: 1.000 euro per jaar. De brandstof is dan weer heel goedkoop. Vorig jaar ben ik 3 weken gaan zeilen en heb ik de tank van 40 liter maar één keer bijgevuld."

Brillen en een leren jas

"Ik geef weinig geld uit. Ik heb een tennisabonnement van 100 euro per jaar, maar de laatste tijd maak ik daar nog maar weinig gebruik van. Verder koop ik bijna alles in de solden. Ik heb er trouwens ook geen enkele probleem mee als klanten mijn meubels enkel tijdens de soldenperiode kopen: ik begrijp dat wel. Waar ik veel geld aan uitgeef, zijn zonnebrillen. Ik geraak er regelmatig een kwijt, soms ook tijdens het zeilen, maar meestal koop ik daarna exact hetzelfde model: de klassieke zwarte van Ray Ban. Ik heb ook een leren vestje waar ik erg aan gehecht ben, maar die heeft me maar 25 euro gekost op de rommelmarkt."

Tekst: Lore Callens - Foto: Isabel Pousset
Bron: Vacature Magazine 13 februari 2010