Hoeveel verdient de voorzitter van de Europese Commissie?

Oud-premier Guy Verhofstadt wil José Manuel Barroso opvolgen als hoofd van de Europese Commissie. Zijn vijf jaar durende mandaat loopt immers in 2014 af.

Momenteel is Verhofstadt fractieleider van de liberalen in het Europese Parlement.

Een voorname rol

De voorzitter van de Europese Commissie wordt belast met verschillende opdrachten die het goed functioneren van de Unie moeten verzekeren:

  • De voorzitter moet een dynamiek geven aan de Europese Unie, en richting geven aan de commissarissen en de Commissie als een geheel.
  • Hij roept de vergaderingen van de Commissie samen en zit ze ook voor.
  • Hij creëert werkgroepen.
  • Hij vertegenwoordigt de commissie, door deel te nemen aan de vergaderingen van de Europese Raad en de G8, alsook de grote debatten in het Europese Parlement en de Europese Ministerraad.

Totale salaris: 30.000 euro bruto per maand

De voorzitter van de Commissie heeft recht op een maandelijks basissalaris van 25.350,60 euro bruto, of 138% van het basissalaris van de hoogste Europese functionarissen.

Bij dit basissalaris komt een representatievergoeding van 1.418,07 euro per maand, een verblijfsvergoeding van bijna 4.000 euro per maand, en nog enkele andere voordelen. Ook een kinderbijslag, scholingsvergoeding voor kinderen ten laste en vervoersonkosten behoren tot de extralegale voordelen.

Maandelijkse bruto inkomsten in euro

Voorzitter

Basissalaris

25.350,60

Representatievergoeding

  1.418,07

Verblijfsvergoeding

  3.802,60

Totaal

30.571,27

Inrichtingsvergoeding: 50.000 euro

Bovenop de hierboven genoemde maandelijkse vergoedingen, krijgt de voorzitter ook een eenmalige inrichtingsvergoeding, gelijk aan twee maanden loon. Deze bedraagt 50.701,20 euro bruto bij de start van zijn termijn.