Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoeveel verdient de topman van Nokia?

Vroeger liep zowat iedereen met een Nokia op zak, maar sinds de opkomst van de iPhone en andere smartphones heeft het merk heel wat aan belang ingeboet. Huidig CEO Stephen Elop doet er alles aan om het tij te doen keren, maar zijn pogingen kennen voorlopig weinig succes

Vrijdagochtend kondigt de man de sluiting van fabrieksvestigingen in Duitsland en Canada aan, plus de schrapping van "maximaal 10.000 jobs" wereldwijd tegen 2013. Vacature.com ging na hoeveel de bestuurder verdient.

Rivier

Nokia werd in 1865 gesticht door Fredrik Idestam, een mijningenieur die in het zuidwesten van Finland een molen voor houtpulp bouwt en begint te exploiteren. De naam voor zijn bedrijf ontleent Idestam aan de rivier en het gelijknamige stadje in de buurt van zijn tweede molen. Nokia groeit snel en gaat zich na een tijdje ook bezighouden met de vervaardiging van rubberproducten en kabels.

Vanaf de jaren ’60 van vorige eeuw legt Nokia zich dan toe op elektronica en later ook op de productie van telefoons. In 2004 kan het bedrijf zich wereldleider noemen op de markt van de gsm’s. Een jaar later gaat de miljardste Nokia-telefoon over de toonbank.

Microsoft-telefoons

Anno 2012 oogt de situatie heel wat minder rooskleurig voor de Finse telecom-reus. De verkoop van de Nokia-gsm’s slinkt en het bedrijf ziet zich gedwongen om wereldwijd 4.000 jobs te schrappen. Nochtans had de multinational anderhalf jaar geleden een nieuwe CEO aangetrokken om de concurrentie met Apple en de andere producenten van smartphones aan te gaan.

Op 21 september 2010 nam de Canadees Stephen Elop het roer over van Olli-Pekka Kallasvuo. De nieuwe CEO is van opleiding ICT-ingenieur, maakte voorheen deel uit van het Microsoft-bestuur, heeft ervaring met change management en beschikt over een gedegen software-achtergrond.

Als antwoord op de problemen van zijn bedrijf besluit Elop om de Nokia-telefoons met software van Microsoft uit te rusten. Eind februari 2012 presenteert hij de Lumia 610, een Windows-smartphone waarmee hij hoopt de marktpositie van Nokia te versterken. De investeerders vinden het nieuwe tuig echter te duur en op de financiële markten keldert het Nokia-aandeel dan ook meteen.

7,94 miljoen euro in 2011

Voorlopig heeft Elop zijn waarde nog niet kunnen bewijzen, maar dat betekent uiteraard niet dat hij het zonder vergoeding voor zijn inzet zou moeten stellen.

Het basissalaris voor de Nokia-CEO bedroeg in 2011 1,02 miljoen euro. Daar bovenop kon hij ook rekenen op een bonus van 473.070 euro. Om het gederfde salaris bij zijn vorige werkgever Microsoft te compenseren had Nokia ook nog een bijkomende vergoeding van 2,08 miljoen euro voorzien. Met opties erbij kreeg de topman in 2011 in totaal voor 7,94 miljoen euro toegestopt.

Als hij erin slaagt om het aandeel van Nokia weer op te krikken tot boven de 9 euro zal Elop aan het einde van dit jaar nog eens extra beloond worden met 750.000 aandelen, zo blijkt ook uit de forumulieren die Nokia indiende bij de US Securities and Exchange Commission.

De 48-jarige Elop kan dat geld gebruiken om zijn gezin met vijf kinderen – waaronder een drieling – te onderhouden. Ook zal hij zich zijn dure hobby als piloot voorlopig nog kunnen blijven permitteren.