Hoeveel verdient de topman van Microsoft?

Microsoft heeft zopas enkele documenten gedeponeerd bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC waar ook de vergoeding voor de huidige CEO Satya Nadella in vermeld staat.

Nadella, die sinds februari van dit jaar de fakkel overgenomen heeft van Steve Ballmer, kon het afgelopen boekjaar rekenen op een basisloon van 919.000 dollar. Daarnaast kreeg hij een bonus van 3,6 miljoen dollar cash en ook nog eens 79 miljoen dollar in aandelenopties. Die opties kan hij wel pas in 2019 te gelde maken. In totaal kreeg de in India geboren CEO dus zo’n 84 miljoen dollar of omgerekend 66,2 miljoen euro. Nadella verdient daarmee elf keer zoveel als in 2012, toen hij nog geen CEO was. Hij benadrukt dat hij nog nooit in zijn leven om een loonsverhoging heeft gevraagd.

Meer dan de collega’s

Voor zijn eerste jaar als topman kreeg Nadella in vergelijking met collega-CEO’s uit de ICT-wereld een behoorlijk hoog salaris. Zo kreeg Marissa Mayer in haar eerste jaar als topvrouw bij Yahoo 36,6 miljoen dollar. De nieuwe co-CEO’s van Oracle, Safra Catz en Mark Hurd, kregen 37,7 miljoen dollar. Meg Whitman van HP kreeg indertijd 15,3 miljoen dollar en Ginni Rometty van IBM 16,1 miljoen dollar. Enkel Tim Cooks salaris tijdens zijn eerste jaar als topman bij Apple was buiten categorie: 378 miljoen dollar, inclusief een eenmalig pakket aandelenopties.

En Steve?

Ook Steve Ballmer kreeg trouwens nog een vergoeding voor zijn werk als Microsoft-CEO tijdens de eerste twee maanden van dit jaar. Zijn totale loon bedroeg ‘amper’ 483.584 dollar, al bezit hij wel nog altijd 333 miljoen Microsoft-aandelen, of 4 procent van het bedrijf. Zijn totale vermogen wordt op 20,7 miljard dollar geschat. Tegenwoordig is Ballmer meer bezig met sport dan met ICT: hij is sinds augustus eigenaar van het basketbalteam Los Angeles Clippers.

Mocht Satya Nadella trouwens aan de kant gezet worden als CEO van Microsoft, dan hoeft hij niet onmiddellijk op droog brood te leven. Er is voor hem immers een gouden handdruk van 17,4 miljoen dollar voorzien.