Hoeveel verdient de assistent van de prof?

Naam: Sebastian Vanderlinden

Leeftijd: 26

Beroep: Wetenschappelijk medewerker aan de faculteit economie en bedrijfswetenschappen K.U.Leuven

Woonplaats: Heverlee

Burgerlijke staat: Ongehuwd

Netto maandsalaris: 1.725 euro voor de voltijdse betrekking, nu tijdelijk 1.100 euro voor een halftijdse job

Extralegale voordelen: Korting sport- en andere faciliteiten van de universiteit, bedrijfsfiets

Sparen: “500 euro per maand is het streefdoel”

Beleggingen: Geen

Sebastian Vanderlinden werkt aan de faculteit Economie van de K.U.Leuven, als assistent van professor André Decoster. Hij staat onder andere in voor de update van het handboek ‘Inleiding tot de economie’. "Ik zorg ervoor dat de cijfers en grafieken, kadertjes,... actueel blijven. Momenteel doe ik het werk halftijds omdat ik het combineer met een extra opleiding. Ik krijg daarvoor 1.100 euro netto per maand."

1.000 euro voor een master

“Ik volg op dit moment een master om het economisch wetenschappelijk onderzoek beter onder de knie te krijgen. Het is een vrij theoretisch programma dat je als economist iets bijbrengt, maar ik weet nog niet of ik ook later nog in een wetenschappelijk milieu zal blijven werken. De opleiding gaat door in Louvain-La-Neuve en ik vind het heel leuk om in Wallonië te studeren: het zijn er doorgaans heel open en joviale studenten.”

1.700 euro voor twee fietsen

“Ik heb op korte tijd een koersfiets van 700 euro en een mountainbike van 1.000 euro gekocht. Ook aan ander sportgerief geef ik veel geld uit. Ik probeer vier keer per week te sporten: fietsen, fitness, joggen en tennis. Gelukkig heb ik via de K.U.Leuven een goedkoop tennisabonnement. Maar soms huur ik ook een huisje in de Ardennen om een weekendje met vrienden te gaan fietsen, en dan geef ik weer wat meer uit.”

Sparen om te reizen

“Hoewel ik niet zoveel kosten heb - ik woon bijvoorbeeld samen met vrienden waardoor ik de huishuur kan delen - slaag ik er niet in genoeg te sparen. Ik ga regelmatig uit eten en die kosten lopen snel op. Toch wil ik de komende maanden wat spaarzamer zijn. Ik droom ervan een reis te maken van enkele maanden, een roadtrip door deStates of trekken met de rugzak door Midden-Amerika.”

Tekst: Lore Callens - Foto: Isabel Pousset

Lees ook:
- Hoeveel verdient een bioloog?
- Dikke werknemers verdienen minder
- Hoeveel verdienen secretaresses?