Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoeveel verdient de CEO van Coca-Cola?

The Coca-Cola Company is een multinational die tot de verbeelding spreekt: het drankje dat in 1886 door een apotheker werd uitgevonden, is vandaag één van de herkenbaarste merken ter wereld.

Merken

In 2010 werkten in totaal 139.600 werknemers voor het bedrijf. Samen staan ze in voor onder andere de productie, distributie en marketing van een hele rits merken, zoals Fanta, Sprite, Minute Maid, de sportdrank Aquarius, energiedrank Nalu en het oorspronkelijk Belgische watermerk Chaudfontaine.

Vorig jaar haalde het bedrijf meer dan 35 miljard dollar aan inkomsten binnen. Ongeveer een derde daarvan (34%) is pure winst.

CEO

Muhtar Kent, een Turkse zakenman, staat sinds 2008 aan het hoofd van het bedrijf. Al begon hij ooit wel onderaan de ladder: als pas afgestudeerde toerde hij door Turkije met volgeladen trucks Coca-Cola.

Salaris: 1,2 miljoen dollar

Na een lange klim naar de top langs alle niveaus van het management, heeft Kent een loon dat er best mag wezen. In 2010 kon hij aanspraak maken op een salaris van 1,2 miljoen dollar. Daarbovenop kreeg hij meer dan 5,1 miljoen dollar in aandelen van de groep.

Ook aandelenopties ter waarde van 5,7 miljoen dollar maken deel uit van zijn loonpakket. Omdat hij bepaalde bedrijfsdoelstellingen had bereikt en de vooropgestelde winstmarges werden gehaald, kreeg hij 6,5 miljoen dollar cash als incentive.

Totaal: 25 miljoen dollar

Dankzij een riante toevoeging aan zijn persoonlijke pensioenfonds, bekostigd door Coca-Cola, en enkele andere (kleinere) bonussen, komt Muhtar Kent aan een brutoloon van net geen 25 miljoen dollar, of iets meer dan 2 miljoen dollar bruto per maand.

Privévliegtuig

Kent mag ook op een paar mooie voordelen aanspraak maken. Zo mag hij te allen tijde, zowel voor zakelijk als persoonlijk gebruik, beschikken over het private zakenvliegtuig van Coca-Cola. Omdat reizen met commerciële lijnvluchten te gevaarlijk wordt geacht voor een man van zijn standing, mogen ook zijn directe familieleden meereizen op persoonlijke trips.

Hij beschikt ook over verschillende auto’s en heeft meerdere chauffeurs in zijn dienst, zowel in de VS als in Turkije. In 2010 kostten deze werknemers en het wagenpark iets meer dan 180.000 dollar aan de Company. Bodyguards en ander securitypersoneel staan in voor zijn persoonlijke veiligheid en die van zijn familie.