Hoeveel verdient de CEO van Amazon?

Jeff Bezos, de oprichter en CEO van internetwinkel Amazon, heeft de krant The Washington Post gekocht. Hij betaalt er 250 miljoen dollar cash voor. Amazon is niet bij de koop betrokken.

Jeff Bezos stichtte Amazon in 1994. Aanvankelijk was het een online boekenwinkel de hij runde vanuit zijn garage, maar ondertussen groeide het bedrijf uit tot een van de grootste dotcomorganisties, met takken over de hele wereld.

Amazon is de grootste retailer ter wereld, en heeft onder andere de online schoenenwinkel Zappos.com in de portefeuille. De CEO investeerde onder andere ook in een ruimteprogramma met het bedrijf Blue Origin, dat een raket wil bouwen om astronauten, onderzoekers en particulieren de ruimte in te sturen.

Loon

In 2012 verdiende de nu 49-jarige CEO ‘amper’ 81.840 dollar (62.000 euro), zeer weinig in vergelijking met CEO’s van bedrijven van vergelijkbare grootte. Het bedrijf spendeerde wel 1,6 miljoen dollar (1,2 miljoen euro) aan de veiligheid van de topman, een bedrag dat gerechtvaardigd wordt door het lage salaris van de CEO.

Fortuin

Bezos bezit 86.970.020 van de aandelen van Amazon (19,1%), wat van hem de grootste aandeelhouder maakt. Aan een koers van 301 dollar per aandeel, zit hij op een potentiële goudmijn van 26,2 miljard dollar (19,8 miljard euro). Een armoezaaier is hij dus zeker niet. Forbes schat zijn netto waarde op 25,2 miljard dollar, wat van hem de 19de rijkste man ter wereld maakt.