Hoeveel verdient de Britse premier David Cameron?

De conservatieve politicus David Cameron nam op 11 mei 2010 zijn intrek in 10 Downing Street. Sindsdien loodst hij de Britten doorheen de economisch onzekere tijden. Hoeveel verdient deze regeringsleider van een van Europa’s invloedrijkste landen eigenlijk?

Bij de Britse parlementsverkiezingen van 2010 haalde de Conservatieve Partij onder leiding van Cameron weliswaar een ruime, maar geen absolute meerderheid. Voor het eerst sinds 1974 moest de winnaar van de verkiezingen dus onderhandelen over de vorming van een coalitie. Cameron sloot vrij snel een akkoord met de leider van de Liberaal Democraten, Nick Clegg, en kon zo op 43-jarige leeftijd het premierschap overnemen van Gordon Brown.

Populair ondanks crisis

Als minister-president ging het Cameron niet helemaal voor de wind. Zo raakte hij door zijn banden met de top van News of the World zijdelings betrokken in het schandaal rond de afluisterpraktijken van die krant. Ook op Europees vlak maakte hij geen al te beste beurt: zijn veto tegen het begrotingspact om de eurozone uit de crisis te halen viel bepaald niet in de smaak bij onder meer de Franse president Nicolas Sarkozy en Camerons eigen liberale coalitiegenoten.

Ondanks de hoge werkloosheidscijfers en de stijgende prijzen in Groot-Brittannië blijft Cameron, die ook partijleider is, in eigen land toch erg populair. In een peiling van The Guardian scoort hij opmerkelijk beter dan Nick Clegg en Ed Miliband, partijleiders van respectievelijk de Liberaal Democraten en Labour.

Bescheiden loon

Volgens de Huffington Post krijgt David Cameron als Prime Minister momenteel een brutojaarsalaris van 142.000 pond (172.480 euro). Dat dit bedrag relatief laag ligt, heeft hij deels aan te danken aan zijn voorganger Gordon Brown, die het jaarsalaris voor een Britse premier nog voor zijn aftreden terugbracht van 194.000 pond tot 150.000.

De tweede schuldige voor het lage loon is Cameron zelf: om zijn verkiezingsbelofte dat er gesnoeid zou worden in de weddes van de ministers in te lossen verminderde hij zijn eigen loon met nog eens 5%.

Het salaris van Cameron ligt daarmee beduidend lager dan dat van vele collega-staatshoofden en regeringsleiders. Zo verdient Angela Merkel jaarlijks 232.000 euro, Nicolas Sarkozy 230.500 euro en de Ierse premier Edna Kenny 200.000 euro.

Er wordt verteld dat Cameron toen hij zijn functie opnam zich niet bewust was van het feit dat hij als premier maar lichtelijk meer zou verdienen dan wat hij op zak stak als oppositieleider.