Hoeveel verdient Usain Bolt?

Sprinter Usain Bolt, ‘the fastest man alive’, laat niemand onberoerd. De Jamaïcaanse atleet is met zijn relaxte houding, kamerbrede smile en onwankelbaar zelfvertrouwen nu al een legende.

Tijdens de Spelen van 2008 in Peking pleegde Bolt een ware coup op de medailles. Hij was de beste in  de 100 en de 200 meter en ging ook met de gouden medaille aan de haal op de 4 x 100 meter. Dit jaar in Londen haalde hij eveneens goud op de  100 en de 200 meter. Een historische prestatie, want geen enkele andere atleet voor hem was er ooit in geslaagd om dat te doen op twee opeenvolgende Olympische Spelen.

Volgens zakenblad Forbes heeft de Jamaïcaan dit jaar zo’n 20,3 miljoen dollar (16,4 miljoen euro) verdiend. Hij staat daarmee op de 63ste plaats op de lijst van de best betaalde sportlui ter wereld en is op de Olympische Spelen in Londen de achtste best betaalde atleet. In de wereld van de atletiek, die minder goed betaalt dan golf, basket of voetbal, zijn de inkomsten van Bolt echt uitzonderlijk te noemen.

Weinig prijzengeld

Op fenomenaal hoge winstpremies hoeft Bolt niet te rekenen. Hij krijgt 60.000 dollar (48.630 euro) als hij het wereldkampioenschap wint, 100.000 dollar (80.834 euro) als hij een nieuw wereldrecord vestigt en nauwelijks 10.000 dollar (8.083 euro) voor elke overwinning in de Diamond League. Wint hij het hele seizoen, dan krijgt hij 40.000 dollar (32.333 euro).

Daar staat dan wel tegenover dat Bolt een aardige duit verdient aan startgeld bij atletiekmeetings. De sprinter is een ware ster, die alleen al door zijn aanwezigheid een massa volk weet te lokken. Hij krijgt dan ook tussen de 200.000 en de 350.000 dollar (tussen de 162.100 en de 283.676 euro) om aan wedstrijden deel te nemen. De tickets voor de 100 meter sprint op de Spelen in Londen zijn met hun 725 pond (920 euro) trouwens de duurste van de hele Spelen.

Sponsors

Het zijn vooral zijn sponsors die van Bolt een rijk man gemaakt hebben. Vóór de Olympische Spelen van Peking in 2008 had hij enkel contracten met Puma en met de Jamaïcaanse telefoonmaatschappij Digicel. Ondertussen zijn de zaken wel enigszins gewijzigd …

De nonchalance van de spurtbom Bolt heeft de aandacht getrokken van heel wat nieuwe sponsors: vandaag heeft hij een contract met Visa, met de Zwiterse uurwerkenmaker Hublot, met Gatorade en Virgin Media. De Jamaïcaan gaat voor Soul Electronics ook zijn eigen lijn van hoofdtelefoons ontwikkelen en in ruil voor enkele miljoenen dollars zal hij ook het gezicht worden van Nissan Motors.

Het mag niet verbazen dat het Duitse sportmerk Puma verantwoordelijk is voor het grootste deel van Bolts inkomen. In 2003, toen Bolt amper zestien jaar was, kreeg hij al een contract onder de neus geschoven. Zeven jaar later werd het contract vernieuwd en sindsdien krijgt hij jaarlijks 9 miljoen dollar (7 miljoen euro). Ter vergelijking: een groot contract tussen een merk als Nike en een bekende voetballer is in het algemeen goed voor zo’n 1 miljoen dollar.

Schrijver en … dj

In 2010 heeft Usain Bolt een contract getekend met de uitgeverij HarperCollins om zijn autobiografie te schrijven: ‘9:58, being the world’s fastest man’. Een nieuwe uitgave wordt verwacht naar de Olympische Spelen.

Als Jamaïcaan die erg verknocht is aan zijn land, is Bolt een grote liefhebber van reggae, dancehall en rap. De Belgen zullen dat zelf kunnen verifiëren als de atleet op 7 september als dj plaats zal nemen achter de draaitafels tijdens een party op de Heizel in de marge van de Memorial Van Damme.