Hoeveel verdient Tom Boonen?

Tom Boonen is momenteel in superform. Eerst toonde hij zich de snelste in de E3 Harelbeke en vervolgens voegde hij ook Gent-Wevelgem toe aan zijn palmares. De extra kers op de taart kwam er een week later in Vlaanderens mooiste, de Ronde van Vlaanderen. Hoeveel strijkt hij op met zijn wielerkunsten?

30% van de renners rijdt voor minimumloon

Volgens Cédric Vasseur, voormalig voorzitter van de Internationale Wielervakbond CPA, wordt een doorsnee profrenner allesbehalve rijk van het fietsen. “Dertig procent van de renners rijdt voor het minimumloon.” De rest verdient iets meer, en de absolute top heel veel meer. Zo zou Tom Boonen jaarlijks 1 miljoen euro op zijn rekening vinden, een half miljoen minder dan zijn bestbetaalde concurrenten uit het peloton. Woordvoerder Philiep Caryn van Quick-Step, de ploeg van Boonen, wil over de rennerssalarissen niets kwijt. “Er bestaan geen barema’s, er is alleen het wettelijk verplichte minimumloon. Voor de rest communiceren wij daar niet over.”

Gemiddeld 2.500 euro bruto per maand

“Hoeveel een wielrenner gemiddeld verdient, is heel moeilijk te achterhalen”, zegt Marc Van Boterdael, boekhouder van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond. “Het loon van wielrenners wordt door de ploegen niet aan de grote klok gehangen. Er bestaan alleen richtlijnen over wat een renner minimum zou moeten verdienen. Dat wordt opgelegd door het UCI, de internationaal overkoepelende wielerbond. Het minimumloon bedraagt nu jaarlijks 27.500 euro voor een continentale prof, en 30.000 euro voor een ProTourprof – voor renners uit topploegen à la Quick-Step.” Het maandloon van ongeveer dertig procent van de collega’s van Boonen uit de Quick-Stepploeg schommelt dus vermoedelijk rond de 2.500 euro bruto per maand. Van Boterdael: “Prijzengeld zit daar niet inbegrepen. Het hangt van ploeg tot ploeg af hoe die pot verdeeld wordt. Op een dertiende maand en vakantiegeld hebben de renners geen recht.”

Prijzengeld

Voor de moeder der rondes, de Tour, ontvangt de winnaar 450.000 euro aan prijzengeld. Al geldt bij de Tour de ongeschreven regel dat de Tourwinnaar het prijzengeld netjes verdeelt onder zijn ploegmaats. Tien procent schenkt hij aan het ploegpersoneel, de mecaniciens en verzorgers. Maar niet getreurd, want de Tourwinnaar zal sowieso een veelvoud van het prijzengeld recupereren dankzij een nieuw lucratiever contract én betere sponsordeals.