Hoeveel verdient Russisch president Poetin echt?

De Russische president Vladimir Poetin heeft op de officiële site van het Kremlin zopas documenten vrijgegeven waarin staat dat hij vorig jaar 5,8 miljoen roebels (140.870 euro) verdiend heeft. Net als in veel andere landen geldt in Rusland namelijk ook de regel dat hoge overheidsfunctionarissen jaarlijks hun inkomen en totale vermogen moeten bekendmaken.

Nog volgens de documenten zou de president eigenaar zijn van een stuk grond, een appartement met garage, drie auto’s van Russische makelij en een aanhangwagen. Op zijn persoonlijke bankrekening zou omgerekend zo’n 136.600 euro prijken. Zijn vrouw Lyudmila zou helemaal geen bezittingen hebben. Bovendien zou zij het moeten zien te rooien met een inkomen van minder dan 3.000 euro per jaar.

Hoewel het salaris van Poetin meer dan verdubbelde in vergelijking met 2011 lijkt het toch nog steeds verdacht laag. Niet alleen verdient hij stukken minder dan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Obama, die jaarlijks 400.000 dollar (303.283 euro) toucheert, zelfs zijn eigen woordvoerder Dmitry Peskov heeft met 11,1 miljoen roebels (269.012 euro) een hoger loon.

Paleis aan de Zwarte Zee

Veel kenners van de Russische politiek plaatsen dan ook serieuze vraagtekens bij de cijfers die Poetin indiende. Hoewel deze niet te controleren zijn, laat de levensstijl van de Russische president toch uitschijnen dat hij een stuk rijker is dan hij zelf beweert. Zo werd hij al gezien met exclusieve horloges om de pols met een gezamenlijke waarde van minstens 520.888 euro. Hij zou in totaal ook voor 758 miljoen euro aan voertuigen bezitten en toegang hebben tot zo’n twintig landhuizen verspreid over de hele wereld. Sinds 2006 is hij bij de Zwarte Zee bovendien bezig aan de bouw van een heus paleis ter waarde van 758 miljoen euro. Ten slotte beschikt Poetin ook nog over vijftien helikopters en veertig privévliegtuigen, waarvan sommigen met heel wat goud in het interieur.

Tweede rijkste man ter wereld?

Het echte fortuin van de Russische president wordt dan ook op 30 tot zelfs 53 miljard euro geschat. Dat zou hem meteen de tweede rijkste man ter wereld maken, na Carlos Slim. Het vermogen van Poetin is een van de grootste die een zittend staatshoofd ooit wist te verzamelen. Enkel wijlen Mouammar Kadhafi deed het beter met een geschat fortuin van meer dan 90 miljard euro.

Poetin zou zijn vermogen niet alleen verdiend hebben met zijn werk als president, maar ook met de verkoop van boeken en – vooral – als aandeelhouder van gasproducent Gazprom (4,5%) en de oliemaatschappijen Surgutneftegas (37%) en Gunvor (50%).