Hoeveel verdient Marc Coucke, CEO van Omega Pharma?

Geboren in Gent, 1965

Burgerlijke staat: gehuwd met Nathalie Baeten, vader van twee dochters

Opleiding: licenciaat farmacie aan de Universiteit Gent & postgraduaat bedrijfsbeheer aan Vlerick Management School

 

Vorige week deed farmamogul Marc Coucke een poging om zijn bedrijf, Omega Pharma, van de beurs te halen. Daar had hij 36 euro per aandeel voor over, een beetje meer dus dan de 34 euro waar het aandeel nu rond schommelt. Om dat te bekostigen zal hij diep in de buidel moeten tasten. Maar hoe rijk is Marc Coucke eigenlijk?

Couckinvest

Coucke wil al de aandelen opkopen die momenteel nog niet in zijn portefeuille zitten, gesteund door de Belgisch-Nederlandse investeringsmaatschappij Waterland

Dat de ceo moet niet om een centje verlegen moet zitten is algemeen geweten, maar het gaat wel om een behoorlijk groot kapitaal. Wat mag hij zoal op zak steken?

Loon bij Omega Pharma

Als vast loon krijgt de gedelegeerd bestuurder jaarlijks 600.000 euro bruto. Daar kwam het voorbije jaar een variabel loon van 156.000 euro bovenop, een totaal van 756.000 euro bruto. Dat is het mooie ronde bedrag van 63.000 euro bruto per maand.

Zijn vennootschap Couckinvest bezit ook meer dan 7,27 miljoen aandelen van Omega Pharma, of bijna 30% van het totaal. Vorig jaar streek hij één euro brutodividend per aandeel op, dus 7,27 miljoen euro.

Entrepreneur

Maar daar houdt het niet op. Couckinvest NV heeft ook een zitje in de Raad van Bestuur van NV Arseus, een vroegere dochter van Omega Pharma die producten en diensten levert aan allerlei instellingen in de gezondheidszorg. Er werd in 2010 185.000 euro verdeeld onder de acht leden van die Raad, of iets meer dan 23.000 euro per hoofd. Hij bezit 11% van de aandelen van Arseus, via zijn NV Alychlo. In 2010 kregen aandeelhouders 0,44 euro brutodividend per aandeel uitgekeerd, of 1,55 miljoen euro in het geval van Coucke.

Ook in het bedrijf Ecuphar, dat in de dierengezondheidszorg zit, heeft Coucke een participatie. Hij bezit 12,5% van de aandelen. Tenslotte maakt Couckinvest ook deel uit van Affinity Invest, een groepering die op haar beurt investeert in Enfinity, een wereldwijde speler op de zonne- en windenergiemarkt uit Waregem.

Als een echte entrepreneur zit Marc verwikkeld in een heel kluwen van NV’s en BVBA’s, waaronder ook BVBA Kamacoucka. Deze samenwerking met Luc Zeebroek, beter bekend als Kamagurka, wil kunst promoten.