Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoeveel verdient Judge Judy? (infografiek)

Judge Judy is niet zomaar een reality-tv-show, het is het meest bekeken programma dat overdag in de VS wordt uitgezonden. Zelfs Oprah doet het minder goed dan de 7 miljoen kijkers die rechter Judith Sheindlin dagelijks naar het scherm lokt (cijfers van 2010).

Judith Sheindlin was een 'gewone', 50-jarige familierechter - een soort combinatie van ons vredegerecht en jeugdrechtbank - in New York toen ze in 1993 mocht optreden in een reportage van het populaire nieuwsprogramma '60 minutes' dat lucht had gekregen van haar rechttoe rechtaan aanpak. Ze kreeg prompt een eigen tv-show van Big Ticket Entertainment. De eerste aflevering kwam in 1996 op de buis.

Overdonderend succes

Ondertussen is de show aan zijn zestiende seizoen toe, en Judy kan zo onderhand wel een aantal eisen stellen. Per jaar verdient ze niet minder dan 45 miljoen dollar. Daarvoor moet ze om de week drie dagen naar Sunset Bronson Studios in Los Angeles. Per dag worden tien à twaalf cases opgenomen, goed voor 650 zaken per jaar, of een dikke 250 meer dan een gemiddelde rechter met dezelfde bevoegdheden. Voor haar woon-werkverkeer reist Judith trouwens in stijl: een privéjet brengt haar van haar woonplaats New York naar de opnamestudio's.

In 2008 tekende Judy een vierjarig contract voor het ronde bedrag van 100 miljoen dollar (83 miljoen euro). Niet slecht voor een vrouw die zich verwachtte aan 35.000 à 40.000 dollar (29.000 à 33.000 euro) pensioen per jaar ...

Hoe werkt het?

De beslissingen van Judith Sheindlin zijn wettelijk en bindend, maar in beroep gaan is niet mogelijk. Wanneer iemand in een burgerlijk dispuut terechtkomt, kan hij zijn zaak voorleggen aan Judge Judy. De eventuele schadevergoeding die door Judy wordt opgelegd wordt betaald door de productie, net als het publiek in de zaal. Zij zijn betaalde figuranten. Wie een zaak wint, kan tot 6.000 dollar rijker naar huis gaan. Ook de verliezer hoeft niet te vrezen: hij krijgt minstens 135 dollar.

Judge Judy
Via: Paralegal.net