Hoeveel verdient Jan Smit?

Schlagerzanger en voormalige kindster Jan Smit (26) staat weer volop in de belangstelling. Is het niet zijn nieuwe cd ‘Vrienden’ die de aandacht trekt, dan wel zijn recente controversiële uitspraken over werken en kinderen krijgen. Hoeveel verdient deze Nederlandse ster eigenlijk met zijn optredens?

We leerden Smit kennen in 1997 toen hij als 11-jarig knaapje het nummer ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ naar de top van de hitparade zong. Deze ode aan zijn overleden oma, die hij gemaakt had onder de vleugels van BZN-voorman Jan Keizer, raakte zowel in België, Nederland als Duitsland een gevoelige snaar bij menige schlagerliefhebber. Er volgden nog enkele singles en full albums onder de naam ‘Jantje Smit’ totdat de zanger rond de eeuwwisseling de tijd rijp achtte om zich als ‘Jan Smit’ aan zijn publiek te presenteren.

Comeback in Vlaanderen

Intussen was de Volendammer in Nederland en Duitsland tot een ware ster uitgegroeid. Zijn populariteit dankte hij niet alleen aan zijn volkse muziek, maar ook aan zijn presentatiewerk op tv, zijn eigen docusoap ‘Gewoon Jan Smit’ en zijn turbulente liefdesleven.

In België was het succes van de zanger inmiddels wat gaan liggen, maar dankzij een indrukwekkende reeks optredens in ons land tijdens het voorbije jaar is daar sinds kort opnieuw verandering in gekomen. Smits jongste album ‘Vrienden’ kwam namelijk binnen op nummer 1 in de Ultratop, daarbij geholpen door ‘Zingen, lachen, dansen’, zijn gezamenlijke single met De Romeo’s, die ook op de plaat prijkt

14.000 euro voor een halfuur zingen

Gezien zijn populariteit is het logisch dat Jan Smit niet gratis op een podium gaat staan. Volgens de sites van de Nederlandse artiestenbureaus LB Entertainment en Easybookings vraagt de zanger standaard maar liefst 14.000 euro voor een optreden van een halfuurtje. Het gaat daarbij om een ‘live on tape’-optreden waarbij hij zich laat begeleiden door vooraf opgenomen muziek op een bandje. De vermelde gage geldt voor Nederland, dus het is niet ondenkbaar dat een optreden in België of Duitsland nog duurder uitvalt.

Met zijn vraagprijs van 14.000 bevindt Smit zich duidelijk in de duurste categorie Nederlandse artiesten. Enkel Gerard Joling vraagt evenveel. Artiesten als Rob De Nijs of Danny de Munk zijn vele duizenden euro’s goedkoper. Ter vergelijking: Smits maten van De Romeo’s vragen 6.990 euro voor een show van anderhalf uur met een achtkoppige begeleidingsband. Een halfuurtje live on tape doen ze al voor 3.500 euro.

9 miljoen euro op de bank

De dure optredens van Smit dikken zijn bankrekening aardig aan: in hun jaarlijkse rangschikking van de rijkste artiesten uit Nederland zet het magazine Quote hem op de vijfde plaats. Smits fortuin schatten ze op 9 miljoen euro, al zeggen de opstellers van de lijst er meteen bij dat zijn totale vermogen een stuk hoger kan liggen. De kans is namelijk groot dat het geld dat hij in Duitsland verdiend heeft daar ook is gebleven. Die 9 miljoen slaat dus enkel op zijn vermogen in Nederland.

Echt spannende verhalen over wat de zanger met zijn geld aanvangt kan het blad trouwens niet brengen: volgens de redacteurs van Quote staat het geld van Smit gewoon keurig op de bank rente te trekken.