Hoeveel verdient Erik Van Looy?

Regisseur, presentator en creatieveling Erik Van Looy beleeft met de uitzendingen van de Allerslimste Mens weer televisionele hoogdagen. Hoeveel verdient de regisseur met al zijn bezigheden?

Regisseur en presentator Erik Van Looy

In 1993 regisseert Erik Van looy zijn eerste langspeelfilm Ad Fundum. Shades volgt in 1999. Van Looy breekt echt door in 2003 met De Zaak Alzheimer, een verfilming van de gelijknamige politieroman van Jef Geeraerts. In de Verenigde Staten wordt de film uitgebracht alsThe memory of a killer. In 2007 beslist Van Looy om Loft te regisseren. Loft wordt een nog veel groter kassucces dan De Zaak Alzheimer en is de meest succesrijke Belgische film aller tijden. Daarmee zakt De Zaak Alzheimer van de vierde naar de vijfde plaats in de rangschikking.

Sinds 2002 presenteert Van Looy ook de populaire quiz De Slimste Mens ter Wereld. Hij presenteert ook het vierde seizoen van De Pappenheimers op één, in plaats van Tom Lenaerts, omdat deze laatste het de druk heeft met de opnames van De Parelvissers. In 2005 leent Van Looy zijn stem aan de Nederlandstalige versie van de animatiefilm Robots.

Hoe regelt Van Looy zijn geldzaken?

In 2000 beslist de Antwerpenaar om een vennootschap op te richten. De vennootschap van Van Looy heet Fandango Productions of kortweg Fandango en is gevestigd in Borgerhout. De naam verwijst naar een van de lievelingsfilms, Fandango, van de regisseur.

De totale activa van Fandango benaderen met 876.000 euro het miljoen euro. Het is dus een grote onderneming. De reserves, dat zijn winsten die in het verleden werden geboekt, bedragen 673.000 euro. Die grote spaarpot in de firma wijst op groot zakelijk succes in het verleden.

De resultatenrekening van Fandango bevestigt het beeld van succes van Erik Van Looy. In 2008 werd een hoge bruto-marge van 354.000 euro opgetekend. De bruto-marge is het verschil tussen de omzet van een onderneming en welbepaalde kosten. Niet alle ondernemingen moeten immers de omzet publiceren. De netto-winst bedroeg dat jaar 208.000 euro. Dat jaar werd 100.000 euro winst aan Van Looy uitgekeerd. Hij moet die wel aangeven in zijn personenbelasting. In 2008 verdiende hij dus bruto 100.000 euro.

Het daaropvolgende jaar was nog beter. In 2009 oversteeg de bruto-marge het half miljoen euro. De marge was dat jaar 543.000 euro. De netto-winst bedroeg in 2009 een bijzonder hoge 336.000 euro. In 2009 werd 150.000 euro uitgekeerd aan de regisseur/presentator.

De beslissing om winst al dan niet uit te keren, is een beslissing die Van Looy met zijn boekhouder neemt. In elk geval kan er nooit meer winst uitgekeerd worden dan er (in het verleden) werd gemaakt. In een bepaald jaar kan de winstuitkering wel hoger zijn dan de geboekte netto-winst. Dan wordt een stukje van de winst die in de vorige jaren werd behaald (mee) uitgekeerd.

Financieel succes

Uit deze cijfers blijkt het commercieel succes van Erik Van Looy erg duidelijk. In de eerste plaats is er de erg mooie spaarpot van 673.000 euro in de onderneming. Daarnaast wijzen de royale winstuitkeringen op financieel succes. Van Looy combineert hierbij duidelijk het beste van de twee werelden, een grote post reserves en aantrekkelijke winstuitkeringen.