Hoeveel verdient EU-president Herman Van Rompuy?

1,5 miljoen euro. Dat is het stevige bedrag dat volgens een document van het General Secretariat of the Council (GSC) in het budget van de Europese raad wordt voorzien voor Herman Van Rompuy, toekomstige president van de Europese Unie.

Daarbij zitten reis- en representatiekosten van de president, naast het salaris en andere zaken waar het hoofd van de Europese Raad recht op heeft.

Salaris: 350.000 euro per jaar

Het salaris van de president zal naar alle verwachting van dezelfde orde zijn als dat van José Manuel Barroso, president van de Europese Commissie, namelijk zo’n 350.000 euro per jaar. Het voorziene bedrag voor de bemanning van het privékantoor en de veiligheid van de Europese president wordt geraamd op 4,5 miljoen euro, inclusief remuneratie (3,9 miljoen euro), missiekosten (0,4 miljoen euro) en andere uitgaven (0,2 miljoen euro). Bij de missiekosten zitten uitgaven van de directe medewerkers van de president, samen met persvergaderingen en evenementen. Onder de rubriek ‘andere uitgaven’ worden medische kosten ingebracht.

Totale kostprijs: 6 miljoen euro

Op zijn loon zal de EU-president een Europese belasting van 25% betalen, wat lager is dan de inkomstenbelasting in veel EU-landen. Het GSC voorziet voor het toekomstige kabinet van de president 22 medewerkers, waaronder het hoofd van het kabinet, het gedeputeerd hoofd van het kabinet, 6 administratieve functies, 2 persmedewerkers en 12 assistenten. Daarnaast voorziet het GSC ook nog 10 veiligheidsagenten voor de persoonlijke bewaking van de president. In totaal kost de nieuwe post voor de donderdag te kiezen Europese president volgend jaar op die manier 6 miljoen euro.