Hoeveel verdient E.L. James met ‘Vijftig tinten grijs’?

Met haar erotische trilogie ‘Vijftig tinten grijs’ breekt de 49-jarige Britse auteur E.L. James alle records. Wereldwijd gingen er al meer dan 40 miljoen exemplaren over de toonbank, een verfilming met Mila Kunis in de hoofdrol staat inmiddels in de steigers en op de voorbije boekenbeurs was het de absolute verkoopstopper. Niet slecht voor een volgens recensenten gebrekkig geschreven flutroman vol saaie seksscènes.

De boeken van E.L. James zijn een fenomeen. In Groot-Brittannië verkocht ‘Vijftig tinten grijs’ zelfs beter dan de Da Vinci-code en het bestverkopende Harry Potter-boek. Ook in ons land kamperen de roman en zijn twee opvolgers al maandenlang in de hoogste regionen van de bestsellerlijst van Boek.be.

Erika Leonard, de vrouw achter het pseudoniem E.L. James, begon pas in 2009 met schrijven. Aanvankelijk plaatste ze haar op de Twilight-saga van Stephenie Meyer geïnspireerde verhalen gratis op de site FanFiction.net. Een midlifecrisis zette haar er uiteindelijk toe aan om ‘Vijftig tinten grijs’ te schrijven, een drieluik waarin ze al haar seksuele fantasieën kwijt kon.

Meer dan 1 miljoen euro per week

De site Celebritynetworth.com schat dat de schrijfster wekelijks ongeveer 1,34 miljoen dollar (1,04 miljoen euro) verdient. Het voorschot op haar royalty’s dat ze van haar uitgeverij Vintage Books kreeg – een bedrag van zeven cijfers – heeft ze intussen allang terugverdiend. Royalty’s op boeken die nu verkocht worden zijn dus pure winst voor James. Geschat wordt dat ze minstens 7% krijgt op de inkoopprijs van elke verkochte paperback (11 euro) en 25% op elk verkocht e-book van 7,8 euro.

Met een gemiddelde maandverkoop van 4 miljoen paperbacks en 1 miljoen e-books betekent dat een persoonlijke opbrengst van 4,17 miljoen euro per maand of 1,04 miljoen euro per week.

Royalty’s worden in de regel om de zes maanden uitbetaald. Stel dus dat de eerste maanden nog dienden om James’ royale voorschot terug te betalen, dan betekent dit dat ze in september alvast een bedrag van ongeveer 15,5 miljoen euro op haar rekening gestort kreeg.

Alsof dat op zich al niet spectaculair genoeg is, kreeg James daarbovenop ook nog eens 5 miljoen dollar (3,9 miljoen euro) van Universal/Focus Features voor de filmrechten van haar trilogie.

Het succes van James’ boeken is trouwens nog lang niet gaan liggen. Gezien de nog steeds stijgende verkoop van haar trilogie, verwacht Celebritynetworth.com dat de auteur haar opbrengsten de komende maanden nog makkelijk zal kunnen vervier- of vervijfvoudigen.