Hoeveel verdient Barack Obama?

In 2008 werd Barack Obama verkozen tot 44e president van de Verenigde Staten. Vacature.com vroeg zich af hoeveel de president van Amerika verdient.

Jaarlijks loon van 400,000 dollar

Sinds hij verkozen werd tot president is zijn jaarlijks salaris enorm gestegen. Hoewel George Washington (van 1789 tot 1797) nog een jaarlijks loon van 25,000 dollar kreeg, is het salaris van de huidige president recentelijk enorm gestegen. Eind 2009 meldde Obama dat hij een inkomen van $5,505,509 had.

Volgens de NYTimes haalt de president trouwens een groot deel van zijn inkomsten uit de verkoop van zijn boeken ‘Dreams from my father’ en ‘The Audacity of Hope’.

Toch ontsnapt ook de president niet aan belastingen. Zo moest hij ongeveer 1,792,414 dollar betalen aan federale inkomstenbelastingen. Bovendien betaalde Obama nog eens 163,303 dollar aan inkomstenbelastingen aan de staat Illinois .

Het Witte Huis

Naast een rijkelijk inkomen, kan Obama als president  ook van heel wat voordelen genieten. Zo mocht hij zijn vorige woning omruilen voor ‘Het Witte Huis’ in Washington D.C. Het huis beschikt over heel wat faciliteiten waar een gewone mens alleen maar van kan dromen. Denk maar aan: 132 kamers, 32 badkamers, een cinemazaal, een bowlingbaan, een biljartkamer, tennisvelden, een joggingbaan, …  Bovenop dat alles heeft hij er meteen ook een resem personeel voor het huishouden en een persoonlijke veiligheidsdienst bij gekregen.

En wat dacht je van het buitenverblijf 'Camp David' in de bergen van Maryland of een tweede residentie?

Ook qua vervoer is hij welgesteld. Beschikte hij daarvoor enkel nog over een eigen auto, dan wordt hij nu overal naartoe gereden in een limousine, maakt hij langeafstandsreizen met een van de twee Boeings ‘VC-25 aircraft’ of vliegt hij rond in de 'Marine One', de helikopter van de United States Marine.

Pensioen

Eens de pensioenleeftijd bereikt, krijgt de president 150.000 dollar betaald per jaar. De First Lady echter, moet het stellen met 20.000 dollar per jaar. Gelukkig kan zijn vrouw genieten van de voordelen die haar man krijgt: geheime agenten, personeel,...

Goed doel

Dat hij een man met een goed hart is, bewijzen zijn vele schenkingen aan het goede doel. Zo schonk hij vorig jaar zes procent van zijn inkomen aan veertig verschillende goede doelen. De grootste donatie bedroeg 50.000 dollar aan CARE, een humanitaire organisatie dat de globale armoede aanvecht, en aan de United Negro College Fund.

Ook het geld (1.4 miljoen dollar) dat hij kreeg toen hij de Nobelprijs ontving in 2009, schonk hij aan tien goede doelen.