Hoeveel verdient Apple-CEO Tim Cook?

Gisteren beleefde Tim Cook eindelijk zijn moment de gloire. Na jaren in de schaduw van zijn voorganger Steve Jobs gelopen te hebben, kon de huidige CEO van Apple schitteren bij de presentatie van twee nieuwe iPhone-modellen en de langverwachte Apple Watch.

Van de in 2011 overleden Steve Jobs was geweten dat hij een jaarsalaris had van slechts 1 dollar. Hoewel dat symbolische loon een trend lijkt – onder meer ook Marc Zuckerberg van Facebook en de Google-topmannen Larry Page, Sergey Brin en Eric Schmidt stellen er zich mee tevreden – hoefde Jobs er geen boterham voor te laten. De 5,5 miljoen Apple-aandelen waarover hij beschikte maakten immers veel goed.

Opvolger Cook windt minder doekjes om zijn loon. Zijn jaarsalaris bedroeg vorig jaar 4,25 miljoen dollar (3,3 miljoen euro) en valt uiteen in een basissalaris van 1,40 miljoen en een bonus van 2,8 miljoen. Daarmee deed hij het slechts 2% beter dan in 2012 toen hij 4,17 miljoen binnenrijfde, met een basissalaris van 1,36 miljoen.

Uitzonderlijke prestaties

Vorig jaar en het jaar daarvoor kreeg Cook geen vergoeding in aandelen. Zijn salaris van de voorbije twee jaar steekt dan ook schril af vergeleken met de 378 miljoen dollar (292 miljoen euro) aan stock opties die hij in 2011 kreeg toen hij de functie van CEO overnam van Steve Jobs. In 2010 had hij – bovenop zijn toenmalig loon van 800.000 dollar als COO – ook een bonus van 5 miljoen dollar voor ‘uitzonderlijke prestaties’ gekregen omdat hij het jaar daarvoor Jobs een tijdje vervangen had tijdens diens ziekte.

Cooks huidige persoonlijk vermogen wordt, afhankelijk van de bron, geschat op 200 à 400 miljoen dollar. Behalve CEO van Apple is de man uit Alabama ook bestuurder bij Nike en de National Football Foundation.

Bron: PCMag