Hoeveel verdient Angela Merkel?

De christendemocratische partij CDU heeft in Duitsland met 41,5% van de stemmen een klinkende verkiezingsoverwinning behaald.

Boegbeeld Angela Merkel sprak over een ‘superresultaat’ en het lijdt dan ook geen enkele twijfel dat zij de komende vier jaar opnieuw de Duitse regering zal leiden als bondskanselier.

Merkel bekleedt deze functie al sinds 2005. Ze was de eerste vrouw die Duits bondskanselier werd en zakenblad Forbes plaatste de Hamburgse domineesdochter dan ook op nummer 1 in zijn lijst met de machtigste vrouwen ter wereld.

Opslag in 2012

De 59-jarige Merkel is een van Europa’s best betaalde regeringsleiders. Vorig jaar in mei besloot ze zichzelf en haar ministers een loonsverhoging toe te kennen. Het was voor het eerst in twaalf jaar dat er voor het Duitse kabinet een opslag voorzien was. Merkel, die voorheen maandelijks 16.152 euro aan vast salaris verdiende, kreeg er 950 euro bij, wat een verhoging betekent van 5,7%. Haar ministers kregen maandelijks elk 750 euro extra.

Met haar totale maandsalaris van 17.102 euro – met onkostenvergoedingen erbij komt dat jaarlijks neer op ruim 230.000 euro –  verdient Merkel stukken meer dan veel van haar Europese collega’s. De Britse premier David Cameron verlaagde bijvoorbeeld zijn eigen loon met 5% en krijgt nu jaarlijks nog 142.000 pond (172.480 euro). Het salaris van de Nederlandse minister-president Mark Rutte ligt nog een pak lager: hij krijgt jaarlijks ‘slechts’ 144.108 euro bruto.