Hoeveel verdienen de muzikanten van Pearl Jam?

Meer dan twintig jaar geleden verscheen ‘Ten’, de debuutplaat van Pearl Jam en volgens de luisteraars van Studio Brussel het beste album aller tijden. Vandaag is de rockgroep rond frontman Eddie Vedder voor de derde keer headliner op Rock Werchter. Hoeveel verdienen deze mannen uit Seattle eigenlijk met hun muziek?

Als een uitloper voor de feestelijkheden rond hun twintigjarige jubileum is Pearl Jam momenteel bezig aan een bescheiden Europese tournee van negen concerten, die ook ons land aandoet. Net als in 2007 en 2010 komen Eddie Vedder en de zijnen de wei van Werchter vergasten op hun gloedvolle tot soms ietwat gezwollen gitaarmuziek. Volgens sommigen zijn Pearl Jam, naast onder meer Nirvana, Soundgarden en Alice in Chains, een van dé typevoorbeelden van de grungemuziek uit het begin van de jaren ’90. Anderen benadrukken dan weer dat de muziek van de groep absoluut geen grunge genoemd mag worden wegens het ontbreken van donkere teksten en de typische zware en vervormde gitaarpartijen.

Meer dan 60 miljoen platen verkocht

Sinds Pearl Jam in 1990 ontstond uit de assen van Mother Love Bone verschenen van het quintet negen studioalbums, waarvan Backspacer uit 2009 het meest recente is. Daarnaast zijn er ook acht livealbums en bracht de groep via haar website zowat elk concert sinds 2000 uit als officiële bootleg. In totaal gaat het om meer dan tweehonderd verschillende dubbel-cd’s. Ten slotte zijn er ook nog twee compilaties en één EP’tje samen met Neil Young. Er wordt geschat dat er wereldwijd al meer dan 60 miljoen albums van Pearl Jam over de toonbank zijn gegaan.

De succesvolste worp van de groep blijft tot op vandaag nog steeds debuutplaat ‘Ten’, die in dertien miljoen platenkasten prijkt en goed was voor dertien keer platina in de VS. Ook met al hun andere albums grossierde Pearl Jam in gouden en platina platen.

Gematigde levensstijl

Zanger van Pearl Jam is de 48-jarige bariton Eddie Vedder, geboren als Edward Louis Severson III. Behalve als frontman van Pearl Jam is Vedder ook actief als acteur en als soloartiest. Zo maakte hij in 2007 de soundtrack bij de film ‘Into the Wild’ en bracht hij vorig jaar een plaat uit met louter ukulelenummers.

Vedder staat bekend om zijn gematigde levensstijl: extravagante kledij of overdreven protserige villa’s zijn aan hem niet besteed. Hij houdt zijn uitgaven onder controle en slaagt er zo in om, na aftrek van belastingen en kosten, jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen dollar (2 miljoen euro) opzij te zetten. Diverse websites schatten het totale vermogen van de Pearl Jam-zanger op 80 miljoen dollar (64 miljoen euro).

Een andere spilfiguur binnen Pearl Jam is gitarist en mede-oprichter Stone Gossard. Deze 45-jarige muzikant is ook actief in de groep Brad en bracht tevens een soloplaat uit. Daarnaast heeft hij een eigen label en is hij eigenaar van een opnamestudio. De site Celebrity NetWorth schat zijn totale vermogen op 65 miljoen dollar (52 miljoen euro).

Van de drie andere leden van Pearl Jam – bassist Jeff Ament, gitarist Mike McCready en drummer Matt Cameron – is niet geweten hoe rijk ze zijn. Feit is wel dat de heren niet te beroerd zijn om regelmatig een concert te geven voor goede doelen zoals aidsbestrijding, Kosovaarse vluchtelingen of het Rode Kruis. In 2009 schonk Pearl Jam 210.000 dollar voor de aanplanting van bomen om zo hun tournee CO2-neutraal te maken.