Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoeveel verdienen de muzikanten van Kings of Leon?

Kings of Leon zijn op relatief korte tijd uitgegroeid van een veelbelovend rockgroepje tot een act die stadions doet vollopen. De broers Followill en hun neef Matthew hebben met ‘Mechanical Bull’ zopas een nieuw album uitgebracht met een sound die opnieuw meer refereert naar hun begindagen. Hoeveel verdient het kwartet uit Nashville eigenlijk met hun muziek?

De rock/blues/country-band rond zanger-gitarist Caleb Followill is ontstaan in 1999, maar kwam pas echt voor het voetlicht met hun debuutplaat ‘Youth and Young Manhood’ uit 2003. Via voorprogramma’s van grote namen als Pearl Jam, U2 en Bob Dylan ging de ster van de groep snel rijzen. Er kwamen hits met ‘Sex on Fire’ en ‘Use Somebody’ . De vierde plaat, ‘Only by the Night’, betekende het commercieel hoogtepunt voor Kings of Leon. In de VS alleen al ging dat album 1,9 miljoen keer over de toonbank.

Ook opvolger ‘Come Around Sundown’ kon nog mooie verkoopscijfers cijfers voorleggen, maar bij de critici was het enthousiasme voor de groep intussen al flink geluwd. Wat er ook van zij: het feit dat Kings of Leon voor een steeds groter publiek kon optreden heeft hen in elk geval geen windeieren gelegd. Het muziektijdschrift Billboard vogelde uit dat hun tournee in 2011 14 miljoen dollar (10,8 miljoen euro) heeft opgebracht. Dat plaatste hen in de top 25 van de meest succesvolle tournees van dat jaar, boven Metallica. Zakenblad Forbes stelde dan weer dat Kings of Leon een half miljoen dollar (370.000 euro) per optreden binnenrijven.

Uiteraard is dat dure prijskaartje voor een optreden ook een tweesnijdend zwaard: toen de groep datzelfde jaar de rest van hun Amerikaanse zomertournee door alcoholproblemen moest afzeggen kostte hen dat volgens Hollyscoop.com 15 miljoen dollar (11 miljoen euro).

Vermogen van  5 miljoen dollar

Diverse bronnen, waaronder de gespecialiseerde site celebritynetworth.com, schatten het vermogen van frontman Caleb op 5 miljoen dollar (3,7 miljoen euro). In vergelijking met andere stadionrockers als Chris Martin (Coldplay) of Bono (U2), van wie het fortuin op respectievelijk 140 miljoen en 600 miljoen geschat wordt, is dat van de Kings of Leon-zanger nog erg bescheiden te noemen.

Van het vermogen van de andere groepsleden zijn geen schattingen bekend, maar aangezien ze de royalties voor al hun nummers netjes door vier delen liggen die hoogstwaarschijnlijk in dezelfde orde van grootte.

Volgens een interview in de Britse tabloid Daily Star houden de muzikanten er die regeling op na om ruzie te vermijden. “Ik kreeg op een bepaald moment een telefoontje van Caleb die me zei dat hij de nummers voor onze volgende plaat helemaal in zijn eentje aan het schrijven was”, zei bassist Jared aan de krant. “Daarop zijn we onmiddellijk naar zijn huis gereden om ook aan de nieuwe nummers mee te schrijven. Zo konden we verhinderen dat hij naderhand pakweg 70% van de royalties zou kunnen opeisen.”

Die manier van werken mag dan wel goed zijn voor de portemonnee van de muzikanten, het heeft ook zo zijn nadelen. Jared: “Ik vind het soms moeilijk om onze eigen muziek goed te vinden. Uiteindelijk ben ik maar verantwoordelijk voor 25% van hoe die klinkt.”

Bekijk de jongste single van Kings of Leon: