Hoeveel verdienen de muzikanten van Coldplay?

Coldplay de populairste groep van het moment? Het lijkt er wel op. Met hun gloednieuwe plaat 'Mylo Xyloto' onder de arm spelen ze eind dit jaar in het Sportpaleis. Het concert was in een halfuur tijd uitverkocht.

Coldplay was de deze zomer nog de duurste festivalact ooit op het Nederlandse Pinkpop. Hun gage bedroeg maar liefst 1,2 miljoen euro en ook al was hun optreden volgens vele recensenten elke cent daarvan waard, het blijft een smak geld.

Het lijdt geen twijfel dat Coldplay momenteel een van de grootste bands ter wereld is, net als opvolger 'Viva La Vida or Death and All His Friends' lijkt Mylo Xyloto op een uitmuntende verkoop af te stevenen en ook hun hun huidige Europese tournee lijkt weer heel succesvol te worden.

In 2010 deden de Engelse poprockers 77 podia aan en die tournee bracht zo’n 105 miljoen dollar op, de opbrengsten uit de verkoop van merchandising – ook vele miljoenen dollars – niet eens meegerekend. Forbes zette Coldplay prompt op de 35ste plaats van hun lijst met best betaalde beroemdheden.

Recordbedrag

Niet alleen met hun liveoptredens weet Coldplay trouwens een aardige duit op zak te steken, ook hun platen staan garant voor hallucinante opbrengsten. Het feit dat platenfirma EMI in 2008 uit de rode cijfers bleef was bovenal te danken aan de release van het Coldplay-album ‘Viva la Vida’ in de lente van dat jaar. Wereldwijd verkocht de band in totaal al zo’n 50 miljoen platen.

In 2010 tekende Coldplay een contract met Universal Publishing. Volgens de Britse tabloid the Sun zou het gaan om een van de grootste deals ooit. Voor hoeveel platen het contract geldt en hoeveel de groepsleden krijgen, is niet duidelijk, maar naar schatting zouden ze toch mogen rekenen op een paar miljoen dollar per persoon.

Jaarlijks zou de band zo’n 48 miljoen dollar op zak steken, de persoonlijke nettowaarde van frontman Chris Martin wordt geschat op een slordige 60 miljoen dollar.

10% naar het goede doel

Coldplay mag dan wel aardige bedragen binnenrijven, ze staan er ook om bekend dat ze het hart op de goede plaats hebben. Zo staan ze al vele jaren 10% van al hun inkomsten af aan goede doelen. Ook op hun site roept de band fans op om, in plaats van Coldplay giften toe te steken, deze bedragen te besteden aan goede doelen.  Bassist Guy Berryman zegt hierover: “Je kan de mensen wel degelijk bewust maken van allerlei wereldproblemen. Voor ons is het een kleine moeite om dat te doen. Als we op die manier mensen kunnen helpen, dan doen we dat graag.”

Om ethische redenen laat Coldplay ook vaak lucratieve deals schieten. Zo weigerden ze hun muziek te verbinden aan merken als Gatorade, Diet Coke en Gap, hoewel dit hen verschillende miljoenen had kunnen opleveren. Met het gebruik van hun song ‘Viva la Vida’ in een reclamespot voor de iTunes Store hadden ze dan weer geen moeite.

Chris Martin en de zijnen ondersteunen ook organisaties zoals Amnesty International en Oxfam. De band doet mee in campagnes en verspreidt hun boodschap actief in interviews en tijdens optredens.