Hoeveel verdienen de Mad Men?

De serie Mad Men, over de avonturen van Don Draper in advertentieland, is bijzonder snel doorgeschoten naar een cultstatus. Onlangs won de serie voor het vierde jaar op rij de Emmy voor ‘Beste dramareeks’. Wat levert dat op voor de acteurs?

100.000 dollar per aflevering voor John Hamm

John Hamm was niet erg gekend bij het publiek voor zijn incarnatie als Don Draper. Nu hij gestalte geeft aan de meest sexy reclameman van het kleine scherm krijgt de 40-jarige acteur de bijnaam ‘de volgende George Clooney’ toegedicht.

Nochtans is zijn salaris niet aan de hoge kant als je het vergelijkt met zijn collega-acteurs op het kleine scherm. Met 100.000 dollar per episode verbleekt hij ten opzichte van de cynische Dr. Gregory House, die 400.000 dollar per aflevering op zak steekt, of de cast van Desperate Housewives die een mooie 325.000 dollar per aflevering krijgen.

Geen hoog salaris voor de overige cast

Matthew Weiner, bedenker, producent en scenarist van Mad Men, tekende een contract van maar liefst 30 miljoen dollar met AMC, de zender die de serie uitzendt in de Verenigde Staten, voor een vijfde seizoen in 2012. Andere medewerkers moeten het met veel minder stellen.

De schone January Jones, Betty Draper in de serie, verklaarde recent in een interview met Marie Claire dat “de acteurs in de serie niet goed betaald worden, en dat iedereen dat weet”. Ze onthulde geen bedrag.

Het brengt op

Lions Gate Entertainment, het bedrijf dat de serie produceert, krijgt 2,71 miljoen dollar per episode van de zender AMC, volgens het financiële magazine Barron’s. De kost om een aflevering te maken is echter 2,84 miljoen dollar, dus de toekomst van de serie lijkt in gevaar.

Gelukkig zijn er nog andere inkomsten: de dvd-verkoop en de verhuur en verkoop van afleveringen via iTunes leveren ongeveer 100 miljoen dollar op, de verkoop van de internationale uitzendrechten zijn becijferd op ongeveer 700.000 dollar per aflevering, en met Netflix (een streamingservice) is er een akkoord dat tussen de 71 en 100 miljoen dollar oplevert voor de makers. De Mad Men zitten dus niet in financiële problemen en kunnen nog wel enkele jaren doorgaan …

Ontdek Mad Men in 60 seconden!