Hoeveel verdienen Kim en Justine nu echt aan Wimbledon?

Ze mogen dan wel de finale niet bereikt hebben, financieel zal Wimbledon hen geen windeieren hebben gelegd. Kim Clijsters krijgt als kwartfinaliste £125.000 aan prijzengeld, Justine Henin moet zich na haar vierde ronde tevreden stellen met £62.500. Blijven die bedragen even gigantisch na belastingen?

Belast in Groot-Brittannië

"Dat valt best mee", zegt Tom Jansen, docent aan de Fiscale Hogeschool en medewerker op de juridische dienst van de FOD Financiën. "De basisregel is dat prijzengeld belast wordt in het land waar de sporter de prestatie geleverd heeft, in dit geval Groot-Brittannië. Voor dit soort vluchtige inkomsten - de sporters zijn na hun prestaties onmiddellijk weer weg - voorzien de meeste landen een 'lagebronheffing', zeg maar een vlaktaks op hun brutoinkomsten. In Groot-Brittannië is dat 20%, in België 18%. Het is aan de oganisator van het sportevenement om dat percentage in te houden. De sporter krijgt het nettobedrag op zijn of haar rekening gestort." Voor Kim Clijsters zou dit betekenen dat ze van haar prijzengeld £100.000 overhoudt, voor Justine Henin blijft er £50.000 over. In België hoeven ze er geen belastingen meer op betalen.

Kosten inbrengen

"Voor Kim Clijsters, die meer dan £100.000 aan prijzengeld opstreek, lijkt die lagebronheffing me sowieso het voordeligst", vervolgt Jansen. "Maar sporters kunnen ook kiezen voor een ander systeem. Zo hebben ze de mogelijkheid om vooraf kostenaftrek te vragen aan de Foreign Entertainers Unit. Als die aanvraag minstens een maand op voorhand wordt ingediend, krijgen ze nog voor het evenement een beschikking voor de kostenaftrek en dan zal de FEU de organisator van het sportevenement informeren dat de 20% slechts op het nettobedrag moet worden afgehouden."
 
"Dit betekent wel dat de sporter na afloop van het jaar een belastingsaangifte zal moeten doen, waarin de inkomsten en de kosten nogmaals worden opgenomen, ditmaal met toepassing van de progressieve belastingtarieven: 

Inkomsten Belastings-percentage
£0-£37.400 20%
Meer dan £37.400 40%

Er is weliswaar de Britse belastingvrije som (£6,475) die een en ander mildert. Voor Justine Henin kon het in dit geval interessanter zijn om voor dit systeem te kiezen, zeker als haar kosten in Groot-Brittannië hoog opliepen."

Fiscale hulplijn

Klinkt allemaal vrij ingewikkeld, en dus doen sporters er goed aan zich te laten adviseren door een fiscalist. Jansen: "In elk land waar hij prestaties levert, wordt hij of zij belastbaar. Bovendien zijn de systemen niet overal dezelfde, en dus kan het wel eens complex worden. Een fiscaal raadgever kan helpen om uit te maken wat voor hem of haar het interessantst is."

Sponsorgeld?

Prijzengeld is één, sponsorgeld is nog een heel andere zaak. Hoe wordt dat belast? Jansen: "Bekende namen verdienen hier vaak nog veel meer mee dan met hun wedstrijdpremies. Voor die 'neveninkomsten' betalen ze belastingen in het land waar ze wonen. Vandaar dat sommigen wel eens verhuizen naar belastingsparadijzen als Monaco. Kijk maar naar Tom Boonen."

Tekst: Hermien Vanoost

Lees ook: Hoeveel verdiende Kim Clijsters al sinds haar comeback?