Hoeveel verdienen Boussoufa en Lukaku?

Een kleine rondvraag leert dat er bij clubs en makelaars een haast heilige zwijgplicht bestaat over de spelerslonen. “We leven in een land waarin niet vrijuit gesproken wordt over de lonen van spelers. Bij ons staat bovendien uitdrukkelijk in de contracten dat er niets over de lonen mag gecommuniceerd worden”, zegt David Steegen, woordvoerder van Anderlecht.

Ook Paul Courant, één van de bekendere voetbalmakelaars in België, houdt de lippen verzegeld: “Het loon is sterk afhankelijk van speler tot speler en van club tot club. Ik heb topspelers in mijn portefeuille, maar ik kan het uiteraard niet maken daar iets over te zeggen.”

Spelersmakelaar Renée Goyvaerts, die onder meer doelman Stijn Stijnen in haar portefeuille heeft, is iets opener: "Je mag er van uitgaan dat Belgische topspelers tussen 500.000 euro en 1 miljoen euro bruto per jaar verdienen. Er zijn er heel weinig die meer verdienen"

Boussoufa: 2 miljoen euro bruto per jaar?

Wat de lonen betreft, mag je aannemen dat spelers het meest verdienen bij Anderlecht, de rijkste club van het land. “Boussoufa is ongetwijfeld de grootste verdiener in onze competitie: hij verdient zo’n 1,25 miljoen bruto per jaar", zegt een makelaar die anoniem wil blijven.

Om de topspeler te kunnen houden, zou Anderlecht zelfs 2 miljoen euro over hebben, wordt er hier en daar gezegd. Een jaarloon dat overeenstemt met het gemiddelde loon van een speler in de Engelse competitie.

Lukaku (17 jaar): 500.000 euro bruto per jaar

“Zijn loon ligt rond 500.000 euro", schat ik. "Voor Lukaku is dat behoorlijk, maar hij heeft een vader die de voetbalwereld kent en die wellicht zwaar onderhandeld heeft", vertelt een anonieme makelaar ons vorig seizoen. Of deze bedragen ook gelden voor dit seizoen is onduidelijk. Niets belet Anderlecht natuurlijk om het loon voor zijn topspeler op te trekken.

Wat we wel weten is dat de allerduurste Belgische transfer tot nu toe, die van Fellaini (18 miljoen euro), wellicht overtroefd wordt wanneer Lukaku getransfereerd wordt. Enkele Engelse clubs zoals Manchester City, Liverpool, ... hebben alvast hun interesse getoond. Deze week nog verklaarde Herman van Holsbeeck op een gespecialiseerde website dat het transferbedrag voor Lukaku in de buurt van 30 miljoen euro zweeft.

Tenslotte nog dit: de redactie van Gazet van Antwerpen/Het Belang van Limburg berekende dat de gemiddelde Anderlechtspeler in het seizoen 2008/2009 bruto zowat 351.000 euro verdiende. Bij Club Brugge was dat 336.979 euro, bij Standard 248.336 euro.

Tekst: Dominique Soenens/ L.Dp.