Hoeveel verdiende Lionel Cox op de Olympische Spelen?

Na Charline Van Snick heeft een tweede Belg een medaille gehaald op de Olympische Spelen in Londen. Schutter Lionel Cox haalde zilver op het 50 meter liggend karabijnschieten. Een opmerkelijke prestatie als je weet dat Cox een Waalse ambtenaar is, die het karabijnschieten enkel bij wijze van hobby beoefent.

De prestatie van onze landgenoot blijft niet zonder beloning: sinds de vorige Spelen van Peking in 2008 keert het Fonds InBev-Baillet Latour namelijk premies uit aan Belgische atleten die in hun discipline een medaille halen of in de top acht eindigen.

De uitkering van die premies is niet selectief. "Elke atleet die in de top acht van zijn discipline eindigt heeft er recht op," verduidelijkt Alain De Waele, secretaris-generaal van het fonds.

De premies worden bepaald in functie van de behaalde plaats en de sporttak. Een zilveren medaille in een sportdiscipline die individueel wordt beoefend - zoals karabijnschieten - levert de atleet 30.000 euro op. Dat is dan ook de beloning die Lionel Cox, naast de eer uiteraard, overhoudt aan zijn prestatie.

Ook de trainers en begeleiders worden niet vergeten: zij krijgen 25% van het bedrag van hun poulain. Dat betekent dus dat Konstantinos Tzoumakas, de coach van Cox, 7.500 euro ontvangt voor zijn bijdrage aan deze zilveren medaille.