Hoeveel verdiende John Lennon na zijn dood?

30 jaar geleden werd de wereldberoemde zanger John Lennon in New York vermoord. Tot op de dag van vandaag blijft de zanger een muzikale legende en ook nu nog brengen zijn albums geld op. Hoeveel verdiende Lennon al na zijn overlijden?

Al 200 miljoen pond sinds zijn dood

In zijn meest succesvolle periode bij The Beatles verdiende Lennon zo'n 100.000 pond (113.000 euro) per maand. Zijn vermogen op het moment van zijn overlijden wordt geschat op 100 miljoen pond. Intussen zou daar nog 200 miljoen pond zijn bijkgekomen.

Waaraan dankt de overleden Lennon nu al die inkomsten?

- Royalties op zijn songs, theaterstukken, tekeningen, gedichten en verhalen.
- Merchandising: de naam van Lennon prijkt op tal van artikelen: van koffietassen tot zonnecrème. Met dank aan het commerciële inzicht van zijn vrouw Yoko Ono
- CD-verkoop: in 2005 waren al 219.000 albums van Lennon verkocht, goed voor 19 miljoen pond op zijn bankrekening. Daarbij komen nog de inkomsten uit de verkoop van de platen van The Beatles, waarvan er in datzelfde jaar 2 miljoen werden verkocht.

De inkomsten van Lennon voor 2009 zouden volgens zakenblad Forbes in totaal 15 miljoen dollar bedragen. Daarmee haalt hij een zevende stek in de lijst van 'Best verdiende overleden beroemdheden van 2009'. Andere namen in die ranking zijn Elvis Presley - plaats 4 met 55 miljoen dollar - en Michael Jackson - plaats 3 met 90 miljoen dollar. Gezien de mediabelangstelling en de talrijke nieuwe releases van de platen van Lennon is de kans groot dat de overleden muzikant het dit jaar nog beter doet.

5de grootste zanger allertijden

John Lennon scoort niet alleen financieel erg goed, hij staat ook bovenaan tal van andere lijstje. Zo riep het muziekmagazine Rolling Stone hem uit tot vijfde grootste zanger allertijden en noemde de BBC hem een van de 100 grootste Britten allertijden. Samen met die andere Beatle Paul McCartney wordt hij bovendien gerekend tot een van de meest invloedrijke muzikanten van de 20ste eeuw.