Hoeveel verdiende Jeroen Meus al met zijn kookboeken?

Jeroen Meus is een fenomeen: hij koloniseert je televisiescherm, boekenplank, magazines en kranten. Hoe zit het met het financiële plaatje van de sympathieke Leuvenaar die elke avond een haalbaar recept uit de mouw schudt?

Dagelijkse kost

Het succes van het televisieprogramma Dagelijkse Kost loont: het werd zo’n succes dat een kookboek niet uit kon blijven. Dagelijkse Kost, dat het levenslicht zag in april van dit jaar, ging tot nu toe al 225.000 keer over de toonbank.

De opvolger Dagelijkse Kost 2 doet het bijna even goed, hoewel hij pas in september werd uitgegeven. Met 210.000 verkochte exemplaren op amper twee maanden tijd is het vervolg een overdonderend succes te noemen.

Beide boeken stationeren sinds de release van Dagelijkse Kost 2 op plaatsen één en twee van de non-fictie top 10. Daarmee laat Jeroen Meus dat andere kookfenomeen, Piet Huysentruyt, achter zich.

Inkomsten voor de auteur

Maar wat schuift dat, zo’n bestseller? Telkens een boek van Meus over de toonbank gaat, krijgt de auteur een bepaald percentage van de prijs waartegen de boekverkoper het boek inkocht (exclusief taksen). Dit zijn de zogenaamde auteursrechten. Welk percentage hij per boek krijgt, is contractueel bepaald en varieert naargelang de uitgever: in theorie bedraagt het 10% voor een roman en 5% voor een kunstboek, dat normaal gezien duurder is.

Een financieel onafhankelijke uitgever zal een drempel van minimaal 8% auteursrechten hanteren, terwijl een bescheiden uitgever – precies omdat hij klein is en dus niet veel geld kan uitgeven – tot 3% of minder kan dalen. Volgens de best practices in de uitgeverswereld nemen de rechten evenredig toe met de verkoopcijfers: de auteur ontvangt tussen 8 en 10% voor 10.000 tot 15.000 verkochten exemplaren, vervolgens 12% en 14%.

Van Halewyck

De verkoopprijs van Dagelijkse Kost 1 en 2 is bepaald op 19,95 euro. De auteursrechten worden echter berekend op de inkoopprijs voor de boekhandelaars. Hoeveel zij betalen voor een boek hangt af van de hoeveelheid boeken die worden aangekocht. “Voor de grote spelers gaat dat om een korting van zo’n 45% op de verkoopprijs”, vertelt André Van Halewyck, algemeen directeur van Uitgeverij Van Halewyck die de boeken van Meus uitgeeft.

Daarmee komen we uit bij een 11-tal euro inkoopprijs per boek. We kunnen natuurlijk niet precies weten welk percentage daarvan naar de populaire tv-kok gaat (wegens contractgeheim), maar gelet op zijn hoge verkoopscijfers en de bescheiden grootte van Uitgeverij Van Halewyck gaan we uit van 12% per verkocht boek, dus 1,32 euro.

De rekensom

Verkocht

435.000 exemplaren

Auteursrechten

12%

Inkoopprijs

11 euro

Geschatte inkomsten

574.200 euro

Met in totaal 435.000 verkochte boeken komen we uit bij een potentiële inkomstenbron van 574.200 euro bruto.

Ter vergelijking: een schrijver met een gemiddelde oplage verdient het volgende:

Verkocht

7.800 exemplaren

Auteursrechten

8%

Inkoopprijs

11 euro

Inkomsten

6.864 euro

Al deze bedragen zijn natuurlijk voor er belastingen op betaald zijn.