Hoeveel verdiende Jeremy Clarkson van Top Gear in 2009?

350 miljoen kijkers in meer dan 100 landen. Het succes van het Britse autoprogramma Top Gear lijkt maar moeilijk te evenaren. De BBC beweegt dan ook hemel en aarde om presentator én grote mond Jeremy Clarkson in huis te houden. Getuige daarvan zijn riante loon.

Al sinds 1977

Top Gear is zonder twijfel een van de langstlopende en meest succesvolle televisieprogramma's wereldwijd. Toen het programma in 1977 voor het eerst de ether inging, ging de aandacht vooral naar autobesprekingen en veiligheid onderweg. Toen Jeremy Clarkson er in de jaren negentig bijkwam als presentator, kreeg het programma een meer humoristische en soms zelfs controversiële ondertoon. Een meesterlijke zet, zo bleek uit de kijkcijfers.

Bijna 2 miljoen pond

Vandaag is Clarkson een van de best verdienende Britse televisiesterren. In 2009 verdiende de presentator naast zijn jaarsalaris van 1 miljoen pond nog eens 830.000 pond uit merchandising, met dank aan een ietwat ongewone deal tussen de BBC en Clarkson en coproducer Andy Wilman. Van alle magazines, dvd's, boeken en speelgoed die onder het Top Gear-logo verkocht worden, strijken deze beide heren een flink deel op. De BBC ging in 2006 in op deze deal uit vrees dat de succespresentator anders zou vertrekken.

Met dank aan de Stig

In 2008 lagen de inkomsten uit merchandising nog gevoelig lager. Toen ging Clarkson lopen met een extraatje van 317.000 pond. Dat het bedrag in 2009 zoveel hoger lag, komt vooral dankzij de goede verkoop van de Stig Keyring (een sleutelhanger van de Stig) en Stretchy Stig (een poppetje van de Stig).

Bron: Telegraph.co.uk