Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoeveel verdiende Evi Van Acker aan haar bronzen medaille?

Oké, goud is het niet geworden, maar zeilster Evi Van Acker heeft ons land toch maar mooi een derde Olympische medaille bezorgd. Na een spannende eindrace ging zij uiteindelijk met het brons aan de haal. Hoeveel bracht deze prestatie haar op?

In tegenstelling tot de meeste andere grote sportmanifestaties valt er op de Olympische Spelen geen prijzengeld te winnen. Van het organiserende IOC krijgen de sporters enkel een medaille mee naar huis. Al is een Olympische titel natuurlijk een hele eer die bovendien de deur kan openzetten voor een lucratief sponsorcontract.

Als Belgische atlete kan Van Acker wel rekenen op een premie van het Fonds InBev-Baillet Latour. Sinds de vorige Spelen van Peking in 2008 keert dit fonds een geldbedrag uit aan alle Belgische atleten die op de Spelen in hun discipline een medaille halen of in de top acht eindigen.

De uitkering van die premies is niet selectief. "Elke atleet die in de top acht van zijn discipline eindigt heeft er recht op," verduidelijkt Alain De Waele, secretaris-generaal van het fonds.

De premies worden bepaald in functie van de behaalde plaats en de sporttak. Een bronzen medaille in een sportdiscipline die individueel wordt beoefend - zoals zeilen in de Laser Radial-klasse - levert de atleet 20.000 euro op. Dat is dan ook de beloning die Evi Van Acker te beurt valt.

Ook de trainers en begeleiders worden niet vergeten: zij krijgen 25% van het bedrag van hun poulain. Dat betekent dus dat Wil van Bladel, de coach van Van Acker, 5.000 euro ontvangt voor zijn bijdrage aan onze derde medaille van deze Spelen.