Hoeveel verdiende Duco Sickinghe als CEO van Telenet?

Duco Sickinghe
  • Geboortedatum: 19 maart 1958
  • Geboorteplaats: Utrecht, Nederland
  • Opleiding: Rechten in Utrecht en een MBA aan de Columbia University

 

'In onderling overleg' werd beslist dat Duco Sickinghe, CEO van Telenet, de telecomreus eind maart verlaat. Hij wordt opgevolgd door de Australische Amerikaan John Porter.

In september vorig jaar lanceerden de Amerikanen van Liberty Global een bod op alle aandelen van Telenet die ze nog niet in hun bezit hadden, tegen 35 euro per stuk. De vraag was toen al of de huidige topman Duco Sickinghe aan zou blijven na een eventuele geslaagde overname. Te grote inmening van de Amerikanen wou hij immers vermijden. Hoewel de overname uiteindelijk flopte - Liberty Global kon maar 8% van de aandelen bemachtigen - stapt Sickinghe nu dus toch op.

Deze Nederlander, zoon van ondernemer Feijo Sickinghe, legde al een succesvol carrièrepad af voor hij bij Telenet terecht kwam. Hij had leidinggevende functies bij onder andere Hewlett-Packard, NeXT (opgericht door Steve Jobs), Software Direct en Kluwer Publishing. Sinds 2001 zwaaide hij de scepter bij de Mechelse telefonie-, televisie- en internetaanbieder. In 2002 leidde hij Telenet weg van het faillissement, en vorig jaar nog boekte het bedrijf grote successen met hun mobiele aanbod, King en Kong.

Hoeveel verdiende deze Nederlander bij Telenet? Een blik op zijn loonstrook van 2011.

Raad van Bestuur

Als lid van de Raad van Bestuur ontvangt Sickinghe een nul euro vergoeding, zoals dat gebruikelijk (en wenselijk) is volgens de Belgische corporate governancewetgeving. Zijn loon als CEO mag er wel wezen. In 2011 bedroeg de vaste vergoeding van de gedelegeerd bestuurder 765.000 euro bruto, of 19.500 euro meer dan in 2010. Deze wordt aangevuld met een variabele vergoeding, in 2011 goed voor 670.000 euro. Deze vergoeding werd met 20.000 euro opgetrokken ten opzichte van het voorgaande jaar.

Extralegale voordelen

Sickinghe kan ook op enkele voordelen rekenen, zoals een groepsverzekering. Daartoe werd 47.716 euro aan premies gestort door zijn werkgever. Verder krijgt hij ook een aantal voordelen in natura, zoals terugbetaling van medische kosten, een bedrijfswagen en korting op producten en diensten van Telenet. In 2011 werd hier 68.878 euro aan besteed.

Soort vergoeding
in euro
in procent
Vast loon 765.000 49,3%
Variabel loon 670.000 43,18%
Groepsverzekering 47.716 3,08%
Voordelen in natura 68.878 4,44%
Totaal 1.551.594 100%

In totaal verdiende Duco Sickinghe in 2011 dus meer dan 1,55 miljoen euro.

Opzegvergoeding

Het contract van de CEO geeft aan dat, wanneer hij het bedrijf wil verlaten of ontslagen wordt (tenzij om dringende redenen), hij aanspraak kan maken op een opzegvergoeding van tweemaal de jaarlijkse vergoeding. Omdat de Belgische wetgeving inzake deugdelijk bestuur aangeeft dat beëindigingsvergoedingen maximaal 12 maanden loon mogen bedragen, heeft de CEO volgens het jaarverslag van 2011 het initiatief genomen om voor te stellen dit te verminderen.

Momenteel is er nog geen consensus is over de opzegvergoeding. Duco Sickinghe en Telenet zijn hierover nog in onderhandeling, maar Sickinghe verzekert dat zijn vergoeding lager zal liggen dan een jaarsalaris, conform de Belgische regels.