Hoeveel verdien je op een cruiseschip?

360 meter lang, 65 meter breed en 72 meter hoog: welkom op de Oasis of the Seas, het grootste cruiseschip aller tijden, goed voor 16 passagiersdekken, 5.400 tot 6.296 gasten en 2.706 kamers. Om het geheel in goede banen te leiden zijn er 2.296 crewleden aan boord. Wat zijn hun taken? En hoeveel verdient zo'n job op een cruiseschip?

12.682 extra jobs in 2010

Crisis of niet, de cruise-industrie boomt als nooit tevoren. Vorig jaar verwelkomde de sector 17,02 miljoen passagiers, ruim 5 miljoen meer dan in 2003. Verwacht wordt dat er dit jaar wereldwijd 12.682 jobs bijkomen, het overgrote deel daarvan aan boord van het schip. Globaal genomen vinden we twee soorten werknemers terug op een cruise: zij die zich bezighouden met de exploitatie van het schip en zij die zorgen voor het entertainment en het welbevinden van de passagiers.

De belangrijkste persoon van de marine is uiteraard de kapitein. Hij is ten allen tijde verantwoordelijk voor het schip, de veiligheid, de passagiers en de bemanning. Hij wordt bijgestaan door een reeks officieren, zeelieden, een bootsman, veiligheids- en onderhoudspersoneel. Het salaris van een cruisekapitein schommelt tussen de 4.500 en 7.600 dollar per maand.

Aangezien er aan boord van zo'n reusachtig schip wel eens een en ander fout loopt of niet meer werkt, staat er ook een heel technisch team klaar: gaande van motormannen over elektriciens en loodgieters tot brandweerlieden. De ingenieur aan het hoofd van dit team mag rekenen op zo'n 4.300 à 6.700 euro per maand.

Groot verloop

De andere jobs zijn vergelijkbaar met die in een groot vijfsterrenhotel. Er is casino-, restaurant- en huishoudpersoneel, er zijn sportinstructeurs, hotelmanagers, schoonheidsspecialisten, receptionisten, barmannen, stewards, kelners, badmeesters, kappers, masseurs, zangers, regisseurs, dj's, verpleegkundigen, fotografen, shopmanagers...

De gemiddelde brutolonen liggen rond de 1.742 euro per maand. Peter Wild van onderzoeksbureau G.P. Wild: “De cruise-industrie betaalt normaal lonen in lijn met de lonen in het land waar ze gerekruteerd worden. Naar lokale normen liggen de lonen iets boven het gemiddelde”, aldus Peter Wild. “Bovendien krijgen de bemanningsleden eten, drinken, een slaapplaats en entertainment bovenop hun loon. Een groot deel van het personeel is ongeschoold, hoewel bijna alle opvarenden wel een opleiding krijgen als ze geen diploma hebben.”

In vergelijking met andere sectoren is er in de cruise-industrie heel veel verloop. De oorzaak ligt voor de hand: de bemanningsleden leven er in een beperkte ruimte en zijn telkens zes tot acht maanden van huis. Geen wonder dus dat er constant vacatures zijn, zo ook bij Royal Caribbean Cruises, het bedrijf achter The Oasis of the Seas.

Tekst: Dominique Soenens, Hermien Vanoost - bron: cruiseshipjob.com, cruisemates.com