Hoeveel verdien je op de personeelsdienst?

De voorbije tien jaar was het personeelsbeleid in de meeste bedrijven een groeidomein. Met nieuwe technieken en meer mankracht trachtten de organisaties hun efficiëntie te verhogen, terwijl ze ook hun medewerkers tevreden wilden houden.

Junior

Daarom lagen en liggen er in de afdeling ‘human resources’ nog flink wat promotiekansen. Een jong personeelsadviseur kan op 2.440 euro bruto rekenen, mits enkele jaren ervaring. Hij kan dat salaris praktisch verdubbelen naar 4.180 euro als hij zijn loopbaan vijftien jaar in die afdeling kan uitbouwen. Hoewel in dit soort functies relatief weinig bedrijfswagens worden uitgedeeld aan werknemers (14%), kunnen de meeste medewerkers van de personeelsafdeling rekenen op een verplaatsingsvergoeding, een hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques.

Senior

Ook de HR-manager kan een mooie som verdienen. In een gewoon Belgisch bedrijf krijgt hij 4.330 euro. Maar in filialen van multinationale groepen schommelt het gemiddelde salaris van een HR-manager rond 6.200 euro. Met dat salaris piekt hij volgens internationale vergelijkingen bovenuit zijn Franse en Nederlandse collega's.

Zowel bij de federale als de Vlaamse overheid liggen de salarissen van HR-verantwoordelijken hoger dan in de privé. Een starter ontvangt er een basissalaris van 4.100 euro dat opklimt tot 5.300 euro voor een 50-jarige. Een mogelijke verklaring: de overheid zet in dit domein hoofdzakelijk medewerkers in met een masterdiploma.

De salarissen in het personeelsbeleid

Functie

Na vijf jaar ervaring

Na 20 jaar ervaring

Uitvoerende diensten

2.550 euro

3.250 euro

Advies en consultancy (rekrutering, HR-consulent)

2.440 euro

4.180 euro

Personeelsverantwoordelijke of HR-manager

2.850 euro

4.330 euro

(bron: K.U.Leuven/Vacature Salarisenquête, november 2010)