Hoeveel verdien je meer als je een universitair diploma hebt?

Een diploma is geld waard, letterlijk zelfs. Want, hoe hoger je diploma, hoe hoger je loon. Hoe groot is de loonkloof tussen een laag- en hooggeschoolde precies?

Dat onderzochten thesisstudenten Jonas Boonen en Sarah Stroobants op basis van onze Salarisenquête.

Universitair verdient 80% meer dan ongeschoolde

Heb je een universitair masterdiploma, dan verdien je gemiddeld 78,8 procent meer dan een werknemer zonder diploma. Verdient een ongeschoolde bijvoorbeeld 2.000 euro dan verdient een universitair ruim 3.500 euro. Haalde je datzelfde masterdiploma aan de hogeschool, dan verdiende je 3.300 euro of 64,7% meer dan een ongeschoolde.

Waar je je bachelordiploma haalde (aan de universiteit of de hogeschool), maakt niet zoveel uit. Je verdient sowieso ongeveer de helft meer dan een werknemer zonder diploma.

 

Weet wel dat deze verschillen berekend werden op basis van de brutolonen. Netto zullen de verschillen een pak kleiner zijn. Hoe dan ook luidt de conclusie: om meer te verdienen, doe je best hogere studies.

Hoe hoger je diploma, hoe hoger je brutoloon

Procentuele loonverschillen t.o.v. 'geen diploma'

asset/28938

Bron: salarisenquête Vacature - K.U.Leuven 2008

Artsen verdienen 119% meer dan ongeschoolde

Kijken we naar het soort diploma, dan springen vooral de artsen en de farmaceuten in het oog. Zij verdienen respectievelijk 119% en 116% meer dan de ongeschoolden. Ze worden gevolgd door de masters in de rechten en de burgerlijk en handelsingenieurs. Zij verdienen ruim 80% meer.

Verdien jij genoeg?

Test het uit met ons salariskompas en vergelijk je loon met dat van collega's uit dezelfde sector en in dezelfde functie! Klik hier.