Hoeveel verdien je bij het Belgische leger?

Hoeveel verdient een militair in het buitenland? Hoe zit het met de andere lonen in het Belgische leger? Een overzicht van de lonen bij defensie.

Soldaten in het buitenland verdienen tot 3x meer

Militairen die in het buitenland aan de slag gaan, krijgen al naargelang hun graad en de risico's ter plaatse een flink extraatje.

1. Aanvullend salaris: 5/1.850ste van het bruto jaarsalaris. Een bedrag waarop hij belastingen betaalt.
2. Ook voor weekendwerk krijgt hij een aanvullende vergoeding. Ook hier betaalt hij belasting op. De premie wordt geïndexeerd.
3. Risicopremie: hoe hoger het risico, hoe groter de premie. Een soldaat in Afghanistan krijgt bijvoorbeeld 1.666,80 euro extra, een bedrag waarop hij geen belastingen betaalt.

Conclusie: een soldaat in het buitenland verdient ongeveer 3x meer dan een soldaat die in België blijft. Al moet hij de risico's er natuurlijk wel bijnemen.

Loon officier: 3.281,36 euro bruto

Wie na 5 jaar zijn diploma behaalt (master sociale en militaire wetenschappen, master nautische wetenschappen, industrieel ingenieur), verdient 2.724 euro bruto. Als gediplomeerde aan de polytechnische faculteit krijgt een officier 3.281,36 euro bruto.

Defensie biedt ook de mogelijkheid om als militair medische studies te volgen. Artsen, tandartsen en dierenartsen verdienen maximaal 3.358,88 euro bruto per maand. Tel daar nog het aanvullend pensioen en de premies bij.

Geld krijgen om te studeren

Wanneer hij aan zijn opleiding aan Koninklijke Militaire School begint, verdient een kandidaat-onderofficier 1.757,84 euro bruto. Na 2 jaar dienst is dat al 2.080,26 euro. Kandidaat-officieren verdienen 1.406,27 euro bruto wanneer ze in dienst treden, een onderluitenant 2.179,39 euro.

Gezocht: para's en infanteristen

“Op dit moment zijn er vooral vacatures voor paracommando’s en infanteristen”, aldus Defensie. "In de categorie van onderofficiers van niveau 2 gaat het om technici met een diploma van het secundair onderwijs of een medisch/technisch bachelor. We zijn op zoek naar technici voor de luchtvaart en de marine en informatici.”

“Het zijn essentiële functies, vooral in het kader van onze buitenlandse missies”, stelt Defensie. En dat is meteen een van de troeven van een job bij het leger: wie wil reizen, kan dat.

De andere voordelen zijn ook niet te verwaarlozen. Vanaf de eerste dag krijg je een salaris, premies tijdens missies, gratis opleidingen, een interessant pensioen, gratis medische zorg, verblijfsonkosten...

Tekst: Rafal Naczyk - Foto: Tyom