Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoeveel moet je verdienen om gelukkig te zijn?

Dat onderzochten psycholoog Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton van de Princeton University’s Woordow Wilson School. In hun onderzoek ondervroegen ze 450.000 Amerikanen en ontdekten vanaf welk loon zij zich gelukkig voelen.

55.000 euro per jaar

Het onderzoek onderscheidt twee soorten van geluk: de dagelijkse geluksgevoelens die nogal kunnen variëren en de diepere voldoening van het leven, het gevoel dat je je leven op de rails hebt. Vooral dit tweede geluksgevoel gaat er aanzienlijk op vooruit wanneer je jaarlijks meer dan 75.000 dollar - of ongeveer 55.000 euro - verdient, zo vonden de onderzoekers.

Minder dan 75.000 dollar per jaar verdienen, maakt je niet meteen triestig, maar het zorgt er wel voor dat bestaande problemen negatiever aangevoeld worden.
Van de ondervraagde personen die gescheiden zijn bijvoorbeeld, voelt 51% van diegenen die maandelijks zo’n 1.000 dollar verdienen zich verdrietig. Dat terwijl maar 24% van diegenen die maandelijks 3.000 dollar of meer verdienen zich ongelukkig voelt. Bij de ondervraagden die astmapatiënt zijn, voelt 41% van degenen met een karig inkomen zich ongelukkig, in vergelijking met maar 22% van de grootverdieners.

Meer dan 55.000 euro per jaar

Vanaf 75.000 dollar per jaar verdwijnt dit effect, visten de onderzoekers uit. Het geluk van mensen die nog meer dan dat verdienen, wordt volgens het onderzoek meer bepaald door het individuele temperament en de levensomstandigheden.

Meer loon = gelukkiger

75.000 dollar is niet de ultieme grens, voegen de onderzoekers wel nog toe. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de personen die er qua loon relatief op vooruit gaan, welk bedrag dit dan ook is, zich gelukkiger voelen. Dat komt doordat mensen het gevoel hebben dat hun leven op de rails zit en dat er vooruitgang geboekt wordt.