Hoeveel levert een Oscar op?

Dit jaar ging 'The King's Speech' met de Oscar voor 'beste film' lopen en sleepte Colin Firth de Oscar voor 'beste acteur' in de wacht. De 83ste editie van de Academy Awards was weer een glamoureus spektakel. Hoeveel brengt dat eigenlijk op, zo’n Oscar beeldje?

Niets

Een geldprijs is niet verbonden aan het winnen van een Oscar. Het is voornamelijk een prestigeprijs en kan van groot belang zijn voor de carrière van een acteur of actrice.

Jammer dus, maar het beeldje zelf is niets waard. Het bestaat voor 99% uit brons, afgewerkt met een dun goudlaagje. In 1950 voerde de Academy 'The Winner's Agreement' in, waarin staat dat een winnaar zijn Oscar niet mag verkopen. De award kan wel gewoon naar vrienden of familie gaan, op voorwaarde dus dat er geen prijskaartje aan verbonden is.

Verwoede verzamelaars van het beeldje hebben nochtans al diep in de geldbuidel willen tasten om het kleine ventje te bemachtigen. Zo heeft Michael Jackson ooit 1.5 miljoen dollar aangeboden voor het Oscarbeeldje dat David O. Selznick in 1939 kreeg voor de saga “Gone with the Wind”.

Nog cijfers

Het felbegeerde Oscarbeeldje meet 34 centimeter en weegt 3,8 kilogram. De productiekosten van een Oscarbeeldje bedragen zo’n 365 euro.

Hoeveel brengen andere prijzen op?


Prijs

Waarde

Nobelprijs voor de vrede

1, 5 miljoen $

Nobelprijs voor de literatuur

1, 5 miljoen $

Nobelprijs voor de fysica

1, 5 miljoen $

Pulitzerprijs

10.000 $

Gouden Palm (Cannes)

50.000 €

Gouden uil

25.000 €

Prix Goncourt

10 €

Leopoldsorde

Op burgerlijk niveau: 0€

Microsoftprijs

250.000€