Hoeveel kan je verdienen in Disneyland Parijs?

Het is december en dat betekent ook dat Disneyland Parijs momenteel ondergedompeld is een sprookjesachtige kerstsfeer. Goed nieuws dus voor wie houdt van fonkelende lichtjes en feestelijk uitgedoste tekenfilmfiguren. Bezoekers van het attractiepark kunnen nog tot 6 januari hun oog verlustigen aan een kerstboom van 24 meter hoog, verschillende speciale parades en de avondshow ‘Disney Dreams of Christmas’, vol met vuurwerk, fonteinen, projecties en speciale effecten.

Maar achter die façade rommelt het in het pretpark. Een tijdje geleden probeerde ene Jérôme, een van de 150 tuinmannen van Disneyland Parijs, zelfmoord te plegen door zichzelf in brand te steken. De man kon gered worden, maar met zijn daad had hij wel de aandacht gevestigd op de arbeidsomstandigheden in het park.

Het verhaal van tuinman Jérôme was trouwens geen alleenstaand geval. In 2010 beroofden twee parkmedewerkers zich van het leven en in 2011 dreigde een werknemer van een 10 meter hoge brug te springen als hij niemand van de directie te spreken kreeg.

Laag loon en slechte werkomstandigheden

Vakbond Unsa neemt het op voor Jérôme en zijn collega’s. De bond klaagt onder meer het strenge strafbeleid in het park aan. Medewerkers die een fout begaan krijgen daarvoor van de directie namelijk strenge straffen opgelegd. Daardoor is er een waar angstklimaat ontstaan en zijn heel wat medewerkers depressief geworden, volgens de vakbond.

Naast het strafbeleid klaagt de vakbond ook de lage verloning voor de 15.000 werknemers van het park aan. Wie de attracties bedient of tijdens de parades in kostuums van Mickey, Goofy of Buzz Lightyear kruipt, krijgt daarvoor een schamel brutoloon van 1.450 euro per maand.

Dat is nauwelijks meer dan het wettelijk vastgelegde minimumloon van 1.425,67 euro bruto. Werknemers kunnen in de buurt van het park leefruimte huren voor 290 euro euro per maand.

Terugvallende bezoekersaantallen

De sociale onvrede vormt een smet op het blazoen van het attractiepark, maar ook zakelijk is Disneyland Parijs bepaald geen uitblinker. Het is het enige themapark van The Walt Disney Company waar de opbrengsten en de bezoekersaantallen dalen. Dit jaar verwelkomde het park nog 14,9 miljoen gasten (tegenover 16 miljoen in 2012), goed voor 1,3 miljard euro inkomsten. Sinds 1992 heeft het pretpark al veertien keer verlies geleden.

Genoeg kopzorgen dus voor parkdirecteur Philippe Gas. Gelukkig wordt hij wel degelijk vergoed voor zijn taak. Zijn jaarsalaris bedraagt 688.746 euro. Daar bovenop incasseerde hij vorig jaar nog 699.596 euro via aandelen en opties.