Hoe sla je zelf munt uit Facebook?

Zin om je Facebook-pagina voorgoed te deleten? Wacht er dan nog even mee, want wie het slim aanpakt, kan aan de immens populaire netwerksite een flinke stuiver verdienen. Drie suggesties.

1. Begin een fanpagina en zorg ervoor dat ie heel popuair wordt

De bedenker van de fanpagina 'Why don't we put all those Vuvuzelas in the BP oil leak?' mag zich nu al in de handen wrijven. In nauwelijks enkele dagen tijd slaagde hij erin bijna 4.000 surfers te verleiden fan te worden van zijn pagina.

Ziedaar de basisvoorwaarde voor commercieel Facebook-succes: populariteit. Pas wanneer je voldoende surfers lokt, zal je munt kunnen slaan uit je pagina. Bijvoorbeeld zo:

- Geef bedrijven de mogelijkheid om gesponsorde statusupdates te plaatsen. Al je fans krijgen die updates te zien. Geef toe, mooie reclame voor het bedrijf.
- Verkoop je pagina aan een bedrijf.

Heb je zelf een grappige foto of video, waarom dan niet hetzelfde proberen? Kies een grappige (Engelstalige) naam voor je fanpagina, verspreid de link onder je eigen vrienden en wacht af of de bal aan het rollen gaat. Rondt je pagina de kaap van de 10.000 fans, begin dan te commercialiseren. Klop eerst aan bij bedrijven die een dienst aanbieden in het velengde van jouw onderwerp. Heb je bijvoorbeeld een pagina over boeken, probeer het dan eens bij Amazon.

2. Bied advertentieruimte aan op je profielpagina

Door je in te schrijven bij ClickBank en TradeTracker kan je op je Facebook-pagina's advertenties laten verschijnen. Telkens er iemand via jouw link een bestelling plaatst bij een adverteerder, krijg jij een percentje. In vakjargon heet dit affiliate marketing.

3. Ontwikkel zelf een app

Tot slot kan je je ook wagen aan een eigen app. Belangrijk, voor je allerlei spelletjes of tests begint te ontwikkelen, bedenk welke behoeftes er leven op de markt. Waar willen surfers graag aan deelnemen? Hou er rekening mee dat de meeste Facebook-aanhangers tussen 18 en 35 jaar oud zijn. Speel dus in op hun leefwereld. Een app ontwikkelen zou trouwens al kunnen in nauwelijks 10 minuten...

Munt slaan uit je app? Laat hem dan sponsoren, verkoop hem of maak hem (gedeeltelijk) betalend. Dat apps ontwikkelen een heel lucratief zaakje kan zijn, bewijst onderstaande tabel. Zynga, het bedrijf achter onder meer FarmVille en Mafia Wars, zal dit jaar een omzet van om en bij de 450 miljoen dollar draaien. Elke dag spelen meer dan 120 miljoen surfers een van hun spelletjes op Facebook. Inkomsten haalt het bedrijf voornamelijk uit de verkoop van virtuele speeltjes, zoals machinegeweren in MafiaWars of een tractor in FarmVille. Voor die laatste betalen spelers bijvoorbeeld 5.000 Farm Coins wat evenveel is als 3,30 dollar.

  Verwachte inkomsten in 2010 Aantal geregistreerde spelers Populairste app
Zynga 450 miljoen dollar 253 miljoen FarmVille
RockYou 80-100 miljoen dollar 71 miljoen Zoo World
Electronic Arts 100 miljoen dollar 58 miljoen Pet Society
CrowdStar 100 miljoen dollar 47 miljoen Happy Aquarium
Playdom 100 miljoen dollar 39 miljoen Social City
Slide 30-50 miljoen dollar 21 miljoen FunSpace
Digital Chocolate 30-40 miljoen dollar 2,1 miljoen MMA Pro Fighter

Bron: klik.be, Businessweek

Reageer

Sla jij zelf al munt uit Facebook? Ken jij nog andere manieren om geld te verdienen met Facebook?