Hoe rijk is Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj?

Roman Abramovitsj is zonder enige twijfel in de wolken: zijn voetbalploeg Chelsea won onlangs de Champions League tegen Bayern München én hij kon Eden Hazard aan zijn ploeg toevoegen. Hoeveel bedraagt het fortuin van deze Russische oligarch?

2 miljard investeringen

In juni 2003 wordt Abramovitsj de eigenaar van Chelsea FC. Vanaf dan investeert hij enorme sommen in de club. Hij begint met de schuldenlast van 120 miljoen euro in te lossen en trekt vervolgens opnieuw zijn portefeuille om de allerbeste spelers aan te trekken de ‘Blues’.

Zakenblad Forbes schat het totale fortuin van Abramovitsj op meer dan 12 miljard euro.  Inmiddels zou hij al meer dan 2 miljard in Chelsea geïnvesteerd hebben, waarvan een duizelingwekkende 1,2 miljard alleen al aan spelerslonen. Hij is ook verantwoordelijk voor de duurste Belgische transfer ooit, nu hij Eden Hazard voor 40 miljoen euro aan zijn elftal toevoegt.

Selfmade man

Abramovitsj, nu 45, staat op de 68ste plaats in de rangschikking van Forbes met de rijkste mensen ter wereld. Zijn fortuin is het negende grootste van Rusland en het derde grootste van het Verenigd Koninkrijk. Nochtans is Abramovitsj een ‘nieuwe rijke’. Hij was een weeskind en heeft zijn fortuin opgebouwd in de jaren ’90, tijdens de periode van de Perestrojka, toen de economische liberalisering op gang kwam in Rusland.

Zijn voetbalclub Chelsea is niet het enige folietje van Abramovitsj. Hij is ook de eigenaar van het grootste jacht ter wereld, de Eclipse. Hij kocht deze boot van meer dan 160 meter in 2010 voor het schamel bedrag van 350 miljoen euro.

Tussen 2000 en 2008 was Abramovitsj gouverneur van de Russische provincie Tchoukotka, dicht bij Alaska.

De kliek van de oligarchen

Er zijn wel meerdere Russische oligarchen die hun eigen voetbalclub gekocht hebben. En dan hebben we het nog niet eens over de Qatari’s aan het hoofd van PSG of sjeik Mansour die Manchester City onder zijn hoede heeft … Deze miljardairs zijn niet altijd zo graag gezien in het voetbalwereldje, aangezien ze zelden zuinig zijn en er niet voor terugdeinzen hun laatste centen te investeren om de beste spelers van de wereld te kunnen aantrekken.

De UEFA laakt dat soort financieringen en roept op tot een ‘financieel fair play’.Vanaf 2013-2014 zou de voetbalorganisatie clubs die meer uitgeven dan dat ze binnenkrijgen willen bestraffen.