Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe rijk is Amerikaans presidentskandidaat Mitt Romney?

Hij won de eerste twee Republikeinse voorverkiezingen en ook in de meest recente nationale opiniepeilingen ligt hij aan kop. Voormalig gouverneur van Massachusetts Mitt Romney lijkt daarmee goed op weg om in november met Barack Obama de strijd om het presidentschap te kunnen aangaan. Over welk vermogen beschikt deze man?

Mitt Romney en zijn mormoons gezin met vijf zonen stralen zelfvertrouwen en succes uit. Hij lijkt de perfecte presidentskandidaat, maar daar schuilt misschien net het addertje: is hij eigenlijk niet té perfect voor de gewone Amerikaan? ‘Een jongen van het volk’ zal de politicus-miljonair wel nooit worden.

In augustus vorig jaar moest Romney in een officieel document, gericht aan de Federal Election Commission, zijn vermogen bekendmaken. Normaal moest dit gebeuren ten laatste 30 dagen na zijn officiële kandidaatstelling, maar Romney vroeg twee keer een uitstel van 45 dagen aan.

Uit dit document blijkt dat Romney de meest kapitaalkrachtige presidentskandidaat van allemaal is en dat hij zelfs president Barack Obama in de schaduw stelt. Romneys totale vermogen zou zo’n 250 miljoen dollar (194 miljoen euro) bedragen.

Werkloos

In juni vorig jaar verklaarde Romney aan een groep kiezers dat hij zelf werkloos is. Die uitspraak kwam hem op heel wat kritiek te staan, maar het moet gezegd dat hij het gros van zijn inkomsten inderdaad niet uit betaalde arbeid, maar uit investeringen uit het verleden haalt.

In 2010 verdiende Romney wel nog zo’n 114.000 dollar door in het bestuur van hotelketen Marriott te zetelen, maar die functie verliet de Republikein om zich volledig op zijn kandidatuur voor het presidentschap te kunnen concentreren. Hij geeft wel nog lezingen, waarmee hij tussen de 11.500 dollar en 68.000 dollar per keer verdient. Zijn boek ‘No Apologies’ bracht ook enkele honderduizenden dollars op, maar dat bedrag gaf hij volledig weg aan zes verschillende liefdadigheidsinstellingen.

Dollars stromen binnen

De Romneys hebben meer dan 1 miljoen dollar geïnvesteerd in het Solamere Founders Fund, dat geleid wordt door Mitts oudste zoon Tagg. Dit fonds beschikt over een goudvoorraad met een waarde tussen de 250.000 en de 500.000 dollar.

Daarnaast heeft Romney ook tussen de 250.000 en de 500.000 dollar staan op rekeningen van de Bank of America en blijft hij nog steeds miljoenen verdienen door een deal met Bain Capital, de participatiemaatschappij die hij in 1999 verliet.

“Waarschijnlijk zo’n 15% belastingen”

Hoewel vriend en vijand hem aanraden om eindelijk duidelijkheid te scheppen over de belastingen die hij betaalt, heeft Romney op dat gebied voorlopig nog altijd niet verteld hoe de vork in de steel zit. Ten laatste in april, als de Amerikanen hun belastingaangifte moeten indienen, zou hij dat doen. Maar dat is volgens velen te laat, omdat hij tegen dan waarschijnlijk de nominatie al binnen zal hebben.

In een debat lichtte Romney wel al een tipje van de sluier op door te zeggen dat hij “waarschijnlijk” zo’n 15% belastingen betaalt. Dat tarief ligt veel lager dan de 35% die normaal gangbaar is voor hogere inkomens en op die manier gaf Romney weer munitie aan zijn tegenstanders die hem proberen af te schilderen als een wereldvreemde kapitalist.