Hoe lang moet de gemiddelde Belg werken om een huis af te betalen?

Investeren in vastgoed blijft interessant voor de meeste Belgen: 3 op 4 gezinnen zijn eigenaar van het huis of appartement waarin ze wonen. Hoe lang moet de gemiddelde Belg werken om zijn huis af te betalen?

Hypothecaire kredieten in de lift

Crisis of niet, met het hypothecaire krediet gaat het beter dan ooit. Volgens de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) was 2010 een recordjaar met 276.000 nieuwe contracten voor een totaal van 26 miljard euro. Een stijging van 22% tegenover 2009. “Het zijn niet de aankopen van woningen die het meeste succes gehad hebben”, nuanceert Sandrine Clerckx, juriste bij de BVK, “maar de bouw- en renovatiekredieten. Dat kan verklaard worden door de aantrekkelijke fiscale maatregelen (groene lening, verlaagd btw-tarief,...), waarvan we vermoeden dat ze gaan verdwijnen.”

Er werden 110.000 kredieten toegekend voor de aankoop van een woning voor een gemiddeld bedrag van 130.000 euro. Dat bedrag ligt nog ver onder de gemiddelde prijs van vastgoed (huizen en appartementen), die volgens ING in 2011 de kaap van 200.000 euro zal overschrijden. “De vastgoedmarkt was in de laatste 25 jaar nooit zo ontoegankelijk als nu”, bevestigt Julien Manceaux, econoom bij ING. De OESO bevestigt: “De prijzen van woningen in België liggen 63% te hoog tegenover de huurprijzen en tegenover 53% t.o.v. de inkomsten.” ING schat dat de vastgoedprijzen in 2010 gemiddeld met 4,5% stegen, die tendens zou nog twee jaar aanhouden.

Snelle stijging

“De prijzen in de sector stegen veel sneller dan de koopkracht van de Belgen”, benadrukt Marc Vandercammen, directeur van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). “Kopen wordt steeds moeilijker, vooral voor mensen die in Brussel wonen en/of maar over één inkomen beschikken. Met minder dan 2.500 euro netto per maand kan je niet veel kopen.”

Hoe lang betaalt de gemiddelde Belg af?

Uit onze eigen salarisenquête blijkt dat het gemiddelde Belgische bruto maandloon 3.004 euro bedraagt. Stel dat je een lening neemt van 225.000 (gemiddelde verkoopprijs van 200.000 euro + registratierechten en kosten). Neem je een vaste rentevoet van 5%, dan betaal je 20 jaar maandelijks 1.500 euro.

Ben je met twee om een huis te kopen, dan lijkt dit een haalbare kaart. Maar wat als je als alleenstaande een woning wil aankopen?