Hoe jij het salaris van Lionel Messi betaalt

In vergelijking met de 150.000 euro per week of 893 euro per uur die Vincent Kompany (dag en nacht) bij Manchester City verdient, is het gemiddelde bruto jaarloon van een Belgische voetballer maar een habbekrats.

Vorig seizoen bedroeg dat 210.929 euro, of een ‘schamele’ 17.500 euro per maand. Dat is ruim 7.700 euro minder dan het seizoen daarvoor. “De lonen in de voetbalwereld hebben een beetje te lijden onder de crisis”, zegt professor sporteconomie Stefan Kesenne aan de Universiteit Antwerpen. “Ze kreunen ook onder het dreigement van de Europese voetbalbond UEFA, die strenger wil optreden tegen de torenhoge schulden van de clubs, en de even torenhoge lonen van de spelers. De UEFA richt het vizier daarbij vooral op de Spaanse eersteklasseclubs. Hun totale schuld bedroeg vorig jaar 4 miljard euro. Een derde daarvan is op rekening te schrijven van Real Madrid en FC Barcelona alleen.”

Jarenlang kregen die clubs probleemloos leningen van de Spaanse banken waar ze de torenhoge lonen van hun spelers mee betaalden. “Spaanse en Italiaanse banken zijn zo gul met hun kredieten aan armlastige bekende voetbalclubs omdat ze bang zijn voor de reactie van de honderdduizenden fans: ze vrezen dat die fans er hun spaarcenten zullen weghalen”, zegt Kesenne. Barcelona is met een gemiddeld bruto jaarloon van 6,4 miljoen euro de best betalende voetbalclub ter wereld, op de voet gevolgd door Madrid (5,7 miljoen) en Manchester City (bijna 5,5 miljoen). De schuldencrisis heeft de Spaanse banken in zware problemen gebracht, waardoor ze in maart van dit jaar een record aan kredieten moesten inslaan bij de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. Stefan Kesenne: “Grofweg kun je stellen dat de Europese belastingbetalers nu de lonen van de spelers van Barcelona en Madrid helpen financieren.”  

Ook de Belgische clubs zitten in de schulden en komen elk jaar geld tekort; ook zij worden door de belastingbetaler van vers geld voorzien. Stefan Kesenne: “Dat gebeurt op een verdoken manier. Zo worden de bijdragen van voetbalspelers aan de sociale zekerheid berekend op het minimumloon, terwijl hun reële lonen tien keer hoger liggen. Ze genieten ook een uitzonderlijk gunstige pensioenregeling: een deel van hun loon stoppen ze in een pensioenfonds en aan het eind van hun carrière, op hun 35e, mogen ze dat geld opstrijken aan een belastingdruk van 18 procent. Wij betalen allemaal 30 of 40 procent belastingen als we op ons 65e met pensioen gaan.”