Hoe groot is het fortuin van Kim ‘Dotcom’, oprichter van Mega?

Kim Dotcom

Naam: Kim ‘Dotcom’ Schmitz
Geboortedatum: 21 januari 1974
Geboorteplaats: Kiel (Duitsland)
Burgerlijke staat: gehuwd, vader van vijf kinderen.
Beroep: CEO van de sites MegaUpload & Mega

MegaUpload was de grootste illegale downloadsite ter wereld … Tot de CEO van de site Kim ‘Dotcom’ Schmitz door de FBI gearresteerd voor schending van auteursrechten. Eén jaar na zijn arrestatie in Nieuw-Zeeland lanceert hij Mega, een clouddienst vergelijkbaar met Dropbox of Google Drive.

Het nieuws over het einde van MegaUpload sloeg vorig jaar in als een bom bij de internetgemeenschap. Gedaan met gratis en à volonté films en series op internet te verslinden. Een blik op het fortuin van Kim Dotcom.

Wie is Kim Dotcom?

Begin vorig jaar arresteerde de FBI de oprichter van de grootste illegale downloadsite ter wereld. De toen 38-jarige Duitser met het niet alledaagse uiterlijk (2 meter groot en 140 kilo droog aan de haak), stond bekend als hacker en zakenman.

Van bij het begin van het internet heeft de man zich gelanceerd in de informaticabusiness. In 1997 had hij al enkele sites gehackt (waaronder die van de NASA) en werd hij door de politie gearresteerd voor illegale trafiek van bankkaarten. Vervolgens verrijkte hij zich op internet door gesjoemel met investeringen.

In 2005 vestigt Schmitz zich in Hongkong en ontwikkelt er de site MegaUpload. Het betekent een revolutie voor het illegaal downloaden van bestanden. Vervolgens trekt Schmitz naar Nieuw-Zeeland en verandert hij zijn familienaam officieel in ‘Dotcom’.

Op donderdag 19 januari 2012 wordt Kim Dotcom gearresteerd door de FBI terwijl hij zich gebarricadeerd had in zijn luxueuze villa in Nieuw-Zeeland. De aanklacht verbaast niemand: piraterij van informaticagegevens en schending van auteursrechten.

Hoe groot was zijn fortuin?

Hij mag dan nu wel achter de tralies zitten, Kim Dotcom heeft in de loop der tijd een aardige duit weten te verzamelen. Zijn persoonlijk fortuin, dat hij enkel en alleen heeft vergaard met zijn piraterij-activiteiten, wordt in 2010 op 42 miljoen dollar (31,5 miljoen euro) geschat. Voor zijn arrestatie leidde Kim Dotcom een waar droomleven met een eigen privéjet, een jacht, een privéstrand en een plejade aan mooie en schaars geklede vrouwen. “Neem al je dromen en vermenigvuldig ze maal tien. Dan krijg je een idee hoe een doorsnee dag er voor mij uitziet', pochte hij wel eens.

Dotcom staat bekend als een flamboyant man. Zo bezit hij een twintigtal peperdure wagens, waaronder een Cadillac, een Maserati, een Rolls-Royce en een terreinwagen en was hij eigenaar van de duurste woning van het eiland waar hij verbleef. Die villa heeft een waarde van zo’n 30 miljoen dollar (22,5 miljoen euro). Op Dotcoms bankrekening stond ook nog eens 11 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (7 miljoen euro), een bedrag dat de Amerikaanse justitie bevroren heeft.

In maart 2012 werd Kim op borgtocht vrijgelaten. Hij ging in huisarrest in zijn villa. Hij eiste dat zijn geld zou worden vrijgegeven om zijn dure levensstijl te bekostigen. Naar zijn eigen schatting heeft de (ex-)miljonair 4.500 euro per dag nodig om te overleven. Met dat geld betaalt hij zijn lijfwachten, zijn kinderjuffrouw en de huishoudelijke uitgaven.

De MegaUpload-CEO riskeert ook een uitlevering naar de Verenigde Staten, waar hem een gevangenisstraf van twintig jaar boven het hoofd hangt. Er wordt verteld dat Hollywood er nu al aan denkt om zijn leven te vertalen naar het witte doek