Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Heb jij een bedrijfswagen? Lonen januari en februari wellicht fout berekend

De sociale secretariaten kunnen de lonen van 400.000 Belgische werknemers met een bedrijfswagen niet op een juiste manier berekenen, omdat de geactualiseerde CO2-coëfficiënten van bedrijfswagens op zich laten wachten. Dat meldt de Unie van Sociale Secretariaten (USS).

Omdat de coëfficiënten nog niet bekend zijn zullen de lonen van januari en februari moeten worden herberekend. Dit zal een impact hebben op het nettoloon van de betrokken werknemers, en wellicht wordt hun salaris iets lager. De salarissen van januari en februari zullen met terugwerkende kracht worden aangepast.

Waarom?

De regering besliste vorig jaar dat de CO2-coëfficiënt van een wagen jaarlijks aangepast wordt, op basis van de globale CO2-uitstoot van het bedrijfswagenpark. De CO2-coëfficiënt van een wagen speelt een belangrijke rol in de berekening van het voordeel alle aard (VAA). Hoe hoger de coëfficiënt, hoe hoger het voordeel alle aard, en dus hoe meer een bedrijfswagen kost voor de werknemer.

Jos Gijbels, algemeen directeur van de Unie van Sociale Secretariaten, pleit ervoor om de aanpassing van deze coëfficiënten al in december bekend te maken. Op die manier moeten er geen retroactieve herberekeningen gebeuren, iets wat de sociale secretariaten volgens hem naar schatting tussen de 4 en 8 miljoen euro kost.

Benieuwd naar jouw voordeel alle aard? Bereken het met onze Company Car Cost Calculator.