Guinese ambtenaren krijgen 50% opslag

In het West-Afrikaanse land Guinee zullen ambtenaren nog voor het einde van het jaar 50% opslag krijgen. Daarover werd vorige vrijdag een akkoord bereikt tussen de overheid en de voornaamste vakbonden.

De aankondiging werd gedaan door arbeidsinspectrice Mariama Djogo Barry, die eraan toevoegde dat de opslag in drie golven zou gebeuren. In de eerste fase krijgt men 10% opslag, daarna 15% en tot slot 25%.

In 2010 kregen de ambtenaren ook al 50% opslag, nadat de brandstofprijzen met 30% waren gestegen. De ambtenaren eisten nu overigens veel meer: ze dreigden met stakingen als ze geen 200% opslag kregen. De president van het land, Alpha Conde, vroeg daarop bedenktijd. Uiteindelijk werd een akkoord bereikt.

Guinee, een voormalige Franse kolonie, is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. Het land staat op de 178ste plaats in de Human Development Index (HDI). Op HDI-lijst, die gebruikt wordt door de Verenigde Naties, staan landen geordend volgens ontwikkelingsgraad. Het gemiddelde loon bedraagt er 355 euro per jaar.