Geldgebrek? Denk aan alternatieven

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze je dat je niet altijd voor de duurste optie moet kiezen.

Heb je soms ook het idee dat je op het einde van de maand niet meer veel geld op je rekening overhoudt? Dat je veel plannen hebt, maar tegelijkertijd niet over de mogelijkheden beschikt om ze uit te voeren?

Vaak sta je er niet bij stil, maar voor veel dingen die je doet, voor elk uitstapje dat je maakt, zijn er alternatieven beschikbaar. De kans bestaat dat wanneer je niet naar de beschikbare alternatieven kijkt, je geluk dat in een klein hoekje zit, dreigt mis te lopen.

Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie wilt, kan je kiezen waar je naartoe wilt, hoe je er naartoe wilt reizen, hoe je verblijf er moet uitzien en nog zoveel meer. Je kan je reisje zo ‘goedkoop’ of ‘duur’ maken als je zelf wilt. Mensen denken vaak onterecht dat hoe duurder de reis is, hoe geweldiger het zal zijn. Het is echter niet kwantiteit maar kwaliteit die deugd doet.

Het kan soms zinvol zijn even stil te staan waar je precies naar op zoek bent en wat je precies wil bereiken. Zet voor jezelf je doelen op een rijtje, voordat je tot concrete acties overgaat. En bedenk op welke manier je deze doelen zou kunnen verwezenlijken. Daarna kan je ook eens nagaan of er alternatieven beschikbaar zijn voor jouw lijstje, die je misschien niet enkel méér plezier opleveren, maar je ook wat geld besparen!

I.s.m. ISW Limits